kinderdoop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2022 door Redactie

Afname Noorse kerkgangers, dopelingen en belijdenissen

Een steeds minder groot deel van de Noorse bevolking is kerkelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van Statistics Norway. Waar in 2016 nog 71,3 procent lid was van een kerk, is dit in 2021 nog maar 64,9 procent. In vergelijking met 1994 is een nog sterkere daling te zien, toen was 85 procent van de Noorse bevolking lid van de Kerk van Noorwegen.

In het verleden werd bijna elke baby die geboren werd in Noorwegen gedoopt en ingeschreven in de nationale kerk. In 2001 werd acht op de tien baby's nog gedoopt in de Noorse kerk, maar in de afgelopen twintig jaar veranderde dit sterk. In 2021 werd slechts 48,3 procent van de baby's gedoopt.

Dezelfde afname is te zien in het aantal belijdenissen onder jongeren. In 2016 koos 60 procent van de vijftienjarigen, de gebruikelijke leeftijd om belijdenis te doen in Noorwegen, ervoor om belijdenis te doen. Afgelopen jaar was dit slechts 51,6 procent.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Jammer, deze cijfers... maar dit is het lot van een volkskerk die grotendeels steunt op ‘cultuurprotestantisme’ . Alleen bij verdieping van de prediking en het geloof is dit tij te keren.