Soedan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2022 door Patrick Goede

Soedanese voorgangers opgepakt tijdens Bijbelstudie vanwege 'ordeverstoring'

De politie in Soedan liep dinsdag 14 juni een kerkelijke bijeenkomst binnen en arresteerde twee christelijke leiders wegens “schending van de openbare orde”, dat zegt hun advocaat volgens de Christian Post.

Politiemannen in Omdurman, aan de overkant van de rivier de Nijl van Khartoum, namen pastor Kabashi Idris van de African Inland Church en evangelist Yacoub Ishakh van de Independent Baptist Church in hechtenis in aanwezigheid van de deelnemers van de Bijbelstudie in de Baptistenkerk in de Hai Al Thawra West deel van de stad, zegt advocaat Shinbago Awad.

Ze werden ervan beschuldigd de 'openbare orde' op grond van artikel 77 van het Soedanese wetboek van strafrecht te hebben geschonden. Maar werden nog dezelfde dag op borgtocht vrijgelaten, zei hij.

Buurman
"Ze werden beschuldigd door een radicale moslimbuurman die een zaak tegen hen aanspande op het politiebureau, wat de politie ertoe aanzette de twee kerkleiders te arresteren", vertelt Awad. “De radicale moslimbuurman vertelde de politie dat zijn kinderen de liederen van de christenen zongen en hij vreesde dat ze zich zouden bekeren tot het christendom.”

Vorige maand diende de radicale moslim die vlakbij het kerkgebouw woont een klacht in wegens verstoring van de vrede, omdat de kerk gezangen zong, weet Awad. De politie heeft toen op 19 mei de twee kerkleiders ook al naar het bureau laten komen, ze ondervraagd en vervolgens weer vrijgelaten.

"Een schuldig vonnis kan resulteren in een gevangenisstraf van maximaal drie maanden, een boete of beide, en de rechtbank kan een bevel uitvaardigen om de erediensten te staken", zegt Awad.

Na twee jaar vooruitgang in de godsdienstvrijheid in Soedan na het einde van de islamitische dictatuur onder Omar al-Bashir in 2019, is de door de staat gesteunde vervolging van christenen weer terug sinds een militaire staatsgreep op 25 oktober 2021.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen