school Noorgwegen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2022 door Redactie

Nieuwe Noorse wet zorgt voor problemen nieuwe christelijke scholen

Het oprichten van een christelijke school in Noorwegen gaat voortaan gepaard met meer moeilijkheden. Het Noorse schoolsysteem kent privé-scholen en openbare scholen. De Noorse regering stemde voor het invoeren van een wetgeving die stelt dat een privé-school moet kunnen bewijzen wat zijn toegevoegde waarde is, om zo openbare scholen te beschermen tegen leegloop, aldus CNE News.

In een persbericht geeft de Noorse Minister van Onderwijs Tonje Brenna aan dat het niet goed gaat met openbare scholen in Noorwegen. Elke maand wordt er één privé-school geopend en worden er 3 openbare scholen gesloten. De Minister van Onderwijs ziet dit als een bedreiging van sociale kansgelijkheid. "Het eerste doel van Noorwegen is een land te zijn met kleine verschillen en veel vertrouwen in een sterke openbare gemeenschappelijke school, waar kinderen en jongeren met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en samen leren", aldus Brenna in het persbericht.

De oplossing die de regering uit zal voeren is het vermoeilijken van het oprichten van privé-scholen. Voortaan moeten nieuwe scholen kunnen bewijzen welke toegevoegde waarde ze hebben voor het leerproces van de kinderen en wat hun doelgroep is. Een 'gewone' christelijke school waar normaal onderwijs wordt gegeven en christelijke normen en waarden worden gehanteerd is mogelijk niet 'genoeg' om onder de nieuwe wetgeving een christelijke school te starten. Een nieuwe school kan wel gestart worden wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een bijzondere onderwijsvorm of internationaal onderwijs. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
In ons land dreigt een zelfde zorgelijke ontwikkeling, omdat nieuwe scholen enorm gecontroleerd worden op de inhoud van het door hen te verzorgen 'burgerschaps-onderwijs'. Eigenlijk komt dat onderwijs neer op het doorgeven van de ideologische standpunten van Kaag en de haren. En zo bemoeit zich de overheid steeds meer met de inhoud van het onderwijs, terwijl dit zou moeten aansluiten bij de opvoeding en de wensen van de ouders.