Josef Barkenboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2022 door Patrick Goede

Zweedse predikant ontslagen vanwege aanbieden homogenezingstherapie

Een Zweedse predikant is ontslagen vanwege zijn uitnodiging om homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie genoemd, te ondergaan. In een video op Instagram vroeg pastoor Josef Barkenbom van de pinkstergemeente in Solna mensen om een midweekse dienst bij te wonen waarin de therapie zou worden aangeboden, zo meldt CNE News.

In de video zei Barkenbom dat mensen naar de kerk moesten komen om therapie te krijgen en om 'zich tot Jezus te wenden'. De behandeling zou niet één-op-één zijn, maar uitgevoerd worden door een prediker die zijn preek baseerde op de Bijbel, aldus de voorganger. Hij heette iedereen welkom die wilde komen. "Het geeft niet, ik wil je een beetje extra uitnodigen als je wilt komen kijken en zien wat het is om Jezus te volgen."

Inmiddels is bekend dat Barkenbom is ontslagen. Hij zegt tegen Varlden iDag dat dit gebeurde nadat hij zijn video op sociale media had geplaatst. "Een paar dagen later had ik een gesprek met de voorzitter en de directeur. Ik kreeg te horen dat ik ontslagen was en dat ze niet meer wilden dat ik naar de kerk kwam. Ik was erg teleurgesteld", zegt Barkenbom tegen de krant. De woordvoerder van de pinksterkerk in Solna wilde de reden voor het ontslag van Barkenbom niet bevestigen.

Storm van kritiek
Barkenboom kreeg een storm van kritiek en haalde zijn video offline. Eén van de Zweedse parlementsleden, Robert Hannah, riep zelfs op tot stopzetting van de subsidiebetalingen aan de Pinkstergemeente, schrijft Dagen. "Als je bezig bent met conversietherapie, dan mag je geen geld van de belastingbetaler krijgen", zei Hannah tegen de krant.

Kort daarna verwijderde Barkenbom dus zijn video en publiceerde vervolgens een nieuwe waarin hij zijn excuses aanbood. In de nieuwe video zei hij dat hij zich realiseerde dat zijn post 'misschien meer kwaad dan goed doet' en dat hij begrijpt dat zijn post over conversietherapie 'vrij gemakkelijk verkeerd kan worden geïnterpreteerd'.

Volgens de voormalige predikant had hij de video op Instagram geplaatst als reactie op het feit dat een Zweedse krant, Aftonbladet, pinksterkerken als verdacht en geheimzinnig had afgeschilderd. "De kerk predikt al 2000 jaar over Jezus. We verbergen niets."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Onbegrijpelijk, dat hij is ontslagen.

Nee, dan de EO met zijn christenqueer. Dat is ten hemelschreiend.

De wereld op zijn kop.
Vakanties
Hier adverteren?