Grethe
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 juni 2022 door Redactie

Grethe (20) raakte God en zichzelf kwijt: "Soms heb ik er nog spijt van"

Ze groeide op in een christelijk gezin, heeft een opa als dominee en legde op haar zeventiende belijdenis van het geloof af. Maar juist nadat ze belijdenis gedaan had, kwam ze in een persoonlijke strijd terecht waarin ze zowel zichzelf als God kwijtraakte. Dat en meer vertelt de twintigjarige Grethe Berkhout in een nieuwe video van Levend Geloof. Inmiddels mag ze haar God weer kennen en heeft ze voor twijfelende jongeren een boodschap.

"Ik ben dus Grethe Berkhout. Ik ben 20 jaar en ik wil eigenlijk iets vertellen over hoe God in mijn leven gewerkt heeft. In mijn leven heb ik Gods liefde mogen ervaren, een liefde waarvan ik geloof dat deze ook weggelegd is voor de mensen om ons heen. Gods liefde is zo allesoverweldigend en zo mooi dat je het moet hebben. Met God kan je alles aan", zegt Grethe voordat ze haar getuigenis deelt. 

"Het geloof is bij mij als klein meisje al wel begonnen, niet dat ik een paulusbekering heb gehad, maar heb het altijd als een zegen ervaren dat ik christelijk opgevoed ben. In mijn ouders heb ik een geweldig voorbeeld gehad. Ze waren nauw betrokken bij de kerk en het geloof, maar waren ook altijd open over wat het voor hen betekent. Mijn moeder wilde vaak met mij bidden. Ik weet ook dat ze zelf altijd voor mij bidt, daarin komt naar voren hoe belangrijk het voor haar is dat haar kinderen God dienen."

"Daarnaast heb ik ook een opa die dominee is, hij is mijn grote voorbeeld", vertelt ze verder. "Hij is iemand die echt met God wandelt. Als ik hem als klein kind bezocht, sprak ik met hem over de Bijbel en stelde ik hem vragen. Door mijn opa is mijn interesse in het geloof en de theologie gegroeid. Van mijn opa kan ik zien dat hij echt heel dichtbij God leeft. Ik dacht: Dat wil ik ook hebben."

"Als kind heb ik mij altijd veilig bij God gevoeld, ik wist mij beschermd door Hem. Maar ook geliefd. En dat terwijl ik mijzelf toch vaak afvroeg of ik wel goed genoeg was. Dan was het God die mij altijd zoveel liefde gaf en zo dichtbij kwam."

"Ik weet nog dat ik enorm uitkeek naar het doen van belijdenis. Als ik de mensen in de kerk aan het avondmaal zag zitten, vond ik dat zo mooi. Ik dacht: dat wil ik ook. Ik wil ook zo bezig zijn met Gods offer voor ons. Op mijn zeventiende mocht ik belijdenis doen. Dat was een feestdag. Ik kreeg een mooie tekst mee, het waren de woorden uit Johannes 15 vers 9. Het gaat daarin over Jezus die ons liefheeft en dat wij dan ook in Gods liefde blijven mogen."

"Als iemand belijdenis doet, wordt er vaak gezegd: 'Welkom in de strijd.' Dat werd voor mij waarheid. Ik raakte mijzelf kwijt en ik raakte God kwijt. Ik voelde mij vaak toch wel heel anders dan de rest van de jongeren en de wereld om mij heen. Ik had het gevoel alsof ik er niet echt thuishoorde. Ik had het daar moeilijk mee. Doordat ik altijd dicht bij God leefde, wist ik niet hoe bijvoorbeeld andere jongeren een leven zonder God ervaren."

"Door verkeerde keuzes heb ik God teleurgesteld. Ik raakte mezelf helemaal kwijt, dat was een moeilijke tijd. Mijn moeder zei altijd: 'Je bent gedoopt, je mag weten dat God je vasthoudt en dat Hij niet loslaat wat Hij begonnen is.' Ik voelde dat dat echt zo was. Want ondanks alles trekt God nog steeds diep in je binnenste aan je. Je weet dat je niet zonder Hem kan, ondanks dat je tegendraads handelt. Maar je weet ook dat je diep van binnen van Hem houdt en je Hem eigenlijk geen pijn wil doen. Ik heb veel spijt van de de tijd dat ik God aan de kant schoof en ik het geloof even niet nodig vond."

"Maar op het moment dat Hij weer zo dichtbij komt, vervult de Heilige Geest je weer met Zijn liefde en wijsheid. Dan voel je wat je gemist hebt, maar ook wat je nodig hebt. Ik wist het: Gods liefde is perfect. Er is niemand anders die je dat kan geven. Op het moment dat ik mijn identiteit in Jezus weer terugvond, ervoer ik veel meer rust en blijdschap. Ik wist weer wat mijn doel op aarde was."

"Misschien zijn er jongeren die zich afvragen waarom ze hier zijn. Maar dat is gewoon het leven voor God en Zijn liefde uitdelen", zegt Grethe. "Het is in deze wereld vaak moeilijk om met je verstand te geloven misschien. 'Bestaat God wel?' Want wetenschappelijk gezien kan dat niet." 

"Dan is het zo mooi dat je God ervaart, dat heb je ook nodig om een persoonlijke relatie met hem te hebben en daarin te groeien. Maar soms ervaren we God niet. Is dat dan erg? Dat hoeft niet erg te zijn, al is het wel vervelend. Maar op zulke momenten komt het dan op het verstand aan. Dat je toch mag weten dat God er voor je is, ondanks je misschien op dit moment niet echt een goed kind bent voor hem."

Benieuwd naar het volledige verhaal van Grethe? Zie dan de video hieronder.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hou vol! Je doet het goed, God kent ons. Hij is blij dat je weer onder zijn vleugels schuilt.
Vakanties
Hier adverteren?