Jelmer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 juni 2022 door Redactie

Jelmar (18) vond zijn ware identiteit in Gods liefde: “Ik was continu op zoek naar bevestiging”

Vrijwel zijn volledige middelbare schooltijd heeft de 18-jarige Jelmar te kampen gehad met grote onzekerheid en had hij een negatief zelfbeeld. Uit angst om er niet bij te horen en afgewezen te worden door anderen, paste hij zich maar altijd aan. Dan besluit Jelmar om zich aan te melden voor de Royal Mission School. Hier leert hij zijn identiteit uit God te halen. "Niet meer uit wat anderen van mij vinden, want dat bleek een heel wankel fundament te zijn", zegt Jelmar in een nieuwe video van Stichting Stronglife.

"Eigenlijk is identiteit altijd wel een heel groot thema geweest in mijn leven", vertelt de 18-jarige Jelmar. "Eigenlijk mijn hele middelbare schoolcarrière heb ik te maken gehad met onzekerheid. Ik was heel onzeker over wie ik was, hoe ik deed, hoe ik mij gedroeg en hoe ik er uitzag. Ik had dus ook een heel negatief zelfbeeld, waardoor ik bang was dat ik door anderen afgewezen zou worden."

"Ook was ik continu op zoek naar bevestiging van anderen. Dat anderen dan zouden zeggen dat ze mij wel leuk vinden en dat ik er mocht zijn. In die onzekerheid ben ik veel 'kameleongedrag' gaan vertonen, ik paste mijn eigen kleur aan op de kleur van mijn omgeving. Ik deed alles om maar te zorgen dat ik er bijhoorde."

Op een zeker moment besluit Jelmar zich aan te melden voor de Royal Mission School, "een Bijbelschool waar we samen met een groep van 18 man leven en leren. We hebben veel en intensief contact met elkaar. Vorig jaar was ik enorm zenuwachtig, ik dacht: Wat als ik buiten de groep val?'

"Vanaf het eerste moment probeerde ik mijzelf aan te passen. Op het moment dat ik mijn levensverhaal heb verteld, vond er een keerpunt plaats. Ook anderen moesten hun levensverhaal vertellen. Ik gaf eerlijk aan hoe het zat, dat ik het spannend vond om in zo`n grote groep te leven en dat ik veel onzekerheid kende."

"Alles wat ik vervolgens terugkreeg, was enorm veel begrip en liefde. Ik had echt het gevoel dat ik er mocht zijn bij deze mensen. Dat heeft eraan bijgedragen dat ik nu steeds meer van mezelf ontdek en dat ik ook steeds meer mezelf durf te zijn."

"Ik heb de afgelopen tijd ook veel coaching gehad", vertelt Jelmar verder. "Daarin mocht ik leren hoe God mij ziet, hoe prachtig Hij mij gemaakt heeft en dat Hij een plan met mijn leven heeft. Hij heeft mij lief. Sindsdien probeer ik steeds opnieuw mijn identiteit uit hem te halen. Niet uit wat anderen van mij vinden, want dat bleek een heel wankel fundament te zijn. Omdat Gods liefde nooit veranderd, weet ik nu dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik er mag zijn."

"Natuurlijk blijft het een proces en ga ik nog steeds regelmatig op mijn snuffert. Dan hecht ik weer te veel waarde aan wat anderen van mij denken en dat ik er niet op vertrouw dat God altijd van mij houdt. Daarom blijf ik ook leren. Ik merk wel dat ik steeds meer en meer van mezelf ontdek", zegt Jelmar tenslotte. 

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi hoor, Jelmar! Herkenbaar. Veel mensen gaan tijdens hun puberteit door zo’n proces heen. Onze identiteit vinden we in Gods liefde – om precies te zijn: in wat God over ons zegt: we zijn naar Zijn beeld geschapen, weliswaar diep gevallen (we werden/zijn zondaren), maar we bleven door God diep bemind. Zo bemind, dat Hij Zijn Zoon voor ons gaf. Dwz. Hij vond mij en jou de moeite waard om ons te redden. En de hemel ging helemaal uit z’n dak, toen jij dat aanvaardde.

Trouwens, je ziet er ook leuk uit.

Vakanties
Hier adverteren?