Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2022 door Patrick Goede

Christelijk echtpaar blijft evangelie verkondigen in conflictgebied Oekraïne

Een Amerikaans echtpaar gaat voor de vierde keer naar de grens met Oekraïne om vrouwen en kinderen te helpen vluchten, voor voedsel en onderdak te zorgen en de evangelieboodschap van hoop te verkondigen. Volgens CBN News hebben Kirk en Violeta Nowery hun leven in dienst gesteld van het helpen van de armen en kwetsbaren.

Ze werken voor Hope Partners International die met tien vestigingen over de hele wereld noodhulp bieden. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de non-profitorganisatie bijna 11.000 mannen, vrouwen en kinderen geholpen de grens met Roemenië over te steken. 

De Nowery's organiseren ook gedurfde reddingsmissies waarbij predikanten busjes in oorlogsgebieden binnen rijden om vluchtelingen te helpen vluchten en in veiligheid te brengen. 

Help een handje
"Het is echt God die ons vraagt wat we in handen hebben te gebruiken voor anderen", zegt Ashley Gonzalez, de dochter van Kirk en directeur voor Costa Rica. "Gebruik de middelen die je hebt, of het nu gebed, tijd of geld is. Gebruik gewoon wat je in handen hebt."

Meer dan 14 miljoen mensen zijn inmiddels uit hun huizen verdreven sinds Rusland Oekraïne binnenviel. In totaal zijn zeven miljoen mensen het land ontvlucht - velen zijn ontsnapt met alleen een koffer.

"Onze missie is om kinderen te redden en hun leven te transformeren in de naam van Jezus", zegt Kirk, directeur van de organisatie. "Hoop ligt in Jezus Christus. En de eerste hand die uitgestoken wordt bij een ramp in deze wereld zou moeten komen van Gods volk dat de handen en voeten van Jezus vertegenwoordigt." 

Rug
We zitten vandaag op dag 113 van de oorlog en het grootste deel van de oostgrens van Oekraïne staat nu onder Russische controle. In Marioepol hangt een Russische vlag boven de ingang van de stad en de lokale monumenten zijn opnieuw geschilderd in Kremlin-kleuren. 

"We spraken een week geleden met een familie waarvan de grootouders zagen hoe hun 15-jarige in de rug werd geschoten door Russische troepen", vertelt Kirk. De nood in Oekraïne lijkt dus onverminderd hoog te blijven en gelukkig zijn er christenen zoals Kirk en Violeta die zich geroepen voel hier iets aan te gaan doen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen