zeug
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2022 door Patrick Goede

Antisemitisch monument Stadskerk Wittenberg mag blijven van federale hof

Het antisemitische monument bij de Stadskerk van Wittenberg mag daar blijven staan. Dat heeft het Federale Hof van Justitie in Karlsruhe beslist, dat meldt CNE News. De zogenaamde "Judensau" (joods varken) stamt uit de 13e eeuw en toont een zeug aan wiens spenen Joden zogen. Dit was bedoeld om joden in de middeleeuwen te vernederen.

In 1988 liet de kerkparochie een vloerplaat voor de “zeug” plaatsen, waarmee ze afstand nam van het antisemitische reliëf. Inmiddels is daar ook een informatiebord bij opgesteld.

De Jood Michael Düllmann (Bonn) had geklaagd over het zandstenen reliëf omdat hij zich beledigd voelde door de afbeelding. De rechtbank wees deze klacht dinsdag af. Een verwijdering kon niet worden geëist omdat er geen sprake was van een "recente inbreuk".

Verwijderd
De parochie had de oorspronkelijk inbreukmakende staat van het reliëf immers al verwijderd door middel van een grondplaat en een display met verklarende tekst. Op deze manier nam de gemeenschap afstand van de inhoud van de historische sculptuur.

Het vonnis is van landelijk belang omdat er ook soortgelijke beledigende sculpturen te vinden zijn bij ongeveer 50 andere kerken. Volgens berichten in de media wil Düllmann nu naar het Federale Grondwettelijk Hof stappen, ook in Karlsruhe.

Stadskerkpastor Alexander Garth van Wittenberg vertelde Idea dat de parochie "blijft werken" aan et afstand nemen van de eigen geschiedenis. Het beledigende beeldhouwwerk is volgens hem een "schandelijk merkteken dat eeuwenlang door christenen gemotiveerd anti-judaïsme symboliseert." “Als christenen moeten we een duidelijke boodschap geven aan het Joodse volk. We moeten er iets aan doen dat luider spreekt dan dit schandelijke teken”, zegt de pastoor.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een formele en vreemde argumentatie van het Federale Hof.
Vakanties
Hier adverteren?