Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2022 door Patrick Goede

Paus Franciscus over Russische invasie: "Misschien uitgelokt"

Paus Franciscus heeft een nieuwe reeks verwijten aan het adres van Rusland geuit vanwege de oorlog en diens aanwezigheid in Oekraïne. Daarbij noemde hij de Russische troepen "brutaal en wreed" en zei hij dat de invasie het recht op zelfbeschikking van Oekraïne schendt. Toch was de paus opvallend genuanceerd over de oorzaak van de invasie. Zo zei hij dat de oorlog "misschien uitgelokt was" volgens Reuters.

Reuters heeft namelijk de inhoud van een gesprek dat hij vorige maand had met redacteuren van Jezuïetenmedia gepubliceerd. Daarin prees de paus de "dappere" Oekraïners voor hun strijd om te overleven, maar zei hij ook dat de situatie niet zwart-wit is.

Terwijl hij "de wreedheid van de Russische troepen veroordeelt" mogen we volgens de paus "de echte problemen niet vergeten als we willen dat ze worden opgelost", waarmee hij ook de wapenindustrie bedoelde als één van de factoren die aanleiding gaven tot een oorlog.

"Het is ook waar dat de Russen dachten dat het allemaal binnen een week voorbij zou zijn. Maar ze hebben zich misrekend. Ze ontmoetten een dapper volk, een volk dat vecht om te overleven en dat een geschiedenis van strijdbaarheid heeft", zei de paus verder in het transcript van het gesprek, dat verschenen is in het jezuïetentijdschrift Civilta Cattolica.

Pro-Poetin
De paus onthulde daarnaast dat hij enkele maanden voordat president Vladimir Poetin zijn troepen naar Oekraïne stuurde, een staatshoofd had ontmoet die zijn bezorgdheid over de NAVO uitte, omdat deze "aan de poorten van Rusland blafte" op een manier die tot oorlog zou kunnen leiden. Franciscus: "We zien niet het hele drama dat zich achter deze oorlog afspeelt, die misschien op de een of andere manier is uitgelokt of niet is voorkomen".

De paus vroeg zichzelf daarna retorisch af of hem dat "pro-Poetin" maakte, waarop hij zei: "Nee, dat ben ik niet. Het zou simplistisch en verkeerd zijn om zoiets te zeggen".

De paus merkte verder op dat Rusland "monsterlijk" gebruik maakt van Tsjetsjeense en Syrische huurlingen in Oekraïne.

Rusland noemt de eigen militaire acties in Oekraïne een "speciale operatie" om Oekraïne te ontwapenen en te beschermen tegen fascisten. Oekraïne en het Westen zeggen dat de fascistische beschuldiging ongegrond is en dat de oorlog een niet-uitgelokte daad van agressie is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook hierin blijkt dat, in tegenstelling tot wat Roomse denken, de paus niet onfeilbaar is.

Jammer dat hij hier een mening over denkt te moeten uitspreken. Het voegt niets toe en doet meer kwaad dan goed.