Kirill
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2022 door Patrick Goede

Oekraïense priesters spannen rechtszaak aan tegen hun eigen patriarch uit Moskou

Meer dan 400 priesters van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) die onder het Patriarchaat van Moskou vallen, hebben een petitie ondertekend waarin ze oproepen tot een kerkelijk tribunaal tegen hun eigen patriarch Kirill. Volgens de priesters maakt de Moskouse patriarch zich schuldig aan het steunen van de oorlog in Oekraïne en het verspreiden van militaristische ideeën, dat meldt CNE News.

Het UOC heeft op 27 mei geprobeerd afstand te nemen van het Patriarchaat van Moskou. Om die reden zijn de statuten gewijzigd. Maar Kirill is nog altijd de patriarch van de Oekraïens-orthodoxe kerk. Het UOC zou eerst een ander patriarchaat moeten vinden voordat het Moskou achter zich kan laten.

De initiatiefnemer van de petitie is aartspriester Andriy Pinchuk uit de regio Dnipropetrovsk, meldt Dniprograd.

In een video zegt Pinchuk dat de Oekraïense geestelijkheid geschokt is door de acties van het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. “Zijn doctrine van de 'Russische Wereld' is een kopie van een eerdere doctrine die door de kerk in de 19e eeuw werd veroordeeld”, betoogt hij, terwijl hij die doctrine (genaamd 'etnofelitisme') een “erkende leugen” noemt.

Als de kerkelijke rechtbank, de Council of Primates, de woorden van de Russische patriarch als ketterij beschouwt, zou het sancties tegen Kirill kunnen opleggen, zegt Pinchuk. "Hij kan van de patriarchale troon worden gegooid. En andere aanhangers van de Russische wereld zullen hun deel van de sancties ook ontvangen.”

Het is niet de eerste keer dat aartspriester Andriy Pinchuk heeft opgeroepen tot sancties tegen patriarch Kirill. In april deed hij ook een beroep op de Raad van Primaten om in actie te komen tegen Kirill. Dat deed Pinchuk destijds middels een Facebook-bericht.

Kerken verlaten het Patriarchaat van Moskou overigens dagelijks. Bijna elke dag schakelen gemeenten van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder het Patriarchaat van Moskou over naar de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU), zegt Metropoliet Epiphanius volgens Ukrinform. Epiphanius is de primaat van de orthodoxe kerk van Oekraïne die behoort tot het patriarchaat van Constantinopel. Vanaf 2019 is Epiphanius al in een strijd verwikkeld over de vraag welke orthodoxe kerk de juiste is in Oekraïne.

Hij zei verder dat Oekraïners zich geleidelijk aan verenigen. “Ik ben ervan overtuigd dat we op termijn allemaal in de enige nationale kerk zitten. Het is slechts een kwestie van tijd.”

Meer dan 600 lokale parochies in Oekraïne hebben het Patriarchaat van Moskou al verlaten sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari volgens Epiphanius.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vakanties
Hier adverteren?