Seksueel misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2022 door Patrick Goede

38 meldingen van seksueel wangedrag bij Canadese megakerk

The Meeting House, één van Canada's grootste megakerken, heeft onthuld dat de voormalige onderwijspredikant, Bruxy Cavey, die onlangs werd gearresteerd en beschuldigd van aanranding van een voormalige parochiaan, niet de enige predikant was die zich schuldig maakte aan seksueel wangedrag. Dat meldt de Christian Post.

In een ledenvergadering op 7 juni noemde de kerk nog minstens drie voormalige predikanten die gezamenlijk betrokken waren bij minstens 38 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Tot op heden heeft onze slachtofferadvocaat Melodie Bissell 38 verzoeken ontvangen. Ze documenteert elk verhaal en zet zich in om namens hen te pleiten", zei Jennifer Hryniw, lid van de raad van toezicht van de kerk, tijdens de bijeenkomst.

Hryniw noemde daarbij voormalig jeugdpredikanten Kieran Naidoo en David Churchill en ook Tim Day, die 14 jaar als senior pastor in The Meeting House heeft gediend, als andere betrokkenen bij de 38 meldingen.

Beerput
Naidoo werd in 2012 gearresteerd en aangeklaagd als onderdeel van een grootschalig onderzoek naar kinderpornografie door de provinciale politie van Ontario. Vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd en beschuldigd van seksuele uitbuiting.

In 2014 werd Churchill beschuldigd van aanranding en seksuele uitbuiting. "De onderzoeken zijn niet allemaal uniek of afzonderlijk, maar ze vertegenwoordigen beschuldigingen, onthullingen en zorgen die voornamelijk verband houden met seksueel wangedrag, intimidatie en misbruik door Kieran Naidoo, Dave Churchill, Bruxy Cavey en Tim Day", aldus Hryniw.

"De zaken van Kieran Naidoo en Dave Churchill zijn voor de rechtbank gekomen en er zijn veroordelingen uitgesproken. Zoals u weet, zijn we momenteel bezig met twee onderzoeken waarin Bruxy Cavey en Tim Day worden genoemd."

Hryniw merkte op dat er ook andere onthullingen zijn gedaan waarin eerdere leiders en medewerkers van de kerk betrokken waren bij "seksueel wangedrag, overspel en verontrustend emotioneel misbruik".

Vervreemd
"In bijna alle reacties hebben individuen geestelijke schade opgelopen", zei ze. De kerk ontving ook meldingen van "dappere individuen die in het verleden hebben geprobeerd de cultuur van immoraliteit aan te pakken en zich door de kerk buitengesloten en vervreemd voelden".

"Elk verhaal dat we hebben gelezen, doet ons diep verdriet. Maar we weten dat het maar een fractie is van de pijn die de slachtoffers, zowel mannen als vrouwen, hebben ervaren", zei ze. "Dit zijn geen nieuwe of recente gevallen van leed en toch komen ze als een verrassing voor de opzichters en voor velen in deze kerkfamilie. We zijn dankbaar dat dit voor velen van ons niet onze eigen ervaring met de kerk is geweest. Maar dat betekent niet dat iemand van ons het zich kan veroorloven om ze te negeren."

De politie in Hamilton, Ontario, heeft in een verklaring aangekondigd dat ze de 57-jarige Cavey op 31 mei hebben gearresteerd na een onderzoek naar meldingen van aanrandingen die plaatsvonden terwijl hij van 1996 tot 2021 predikant was in The Meeting House.

De kerk heeft haar hoofdkantoor in Oakville en heeft meerdere campussen in de omgeving van Greater Toronto.

"De politie van Hamilton gelooft dat er mogelijk meer slachtoffers zijn en moedigt iedereen met informatie aan zich te melden", staat in de verklaring van de politie. "De politie van Hamilton wil dat alle slachtoffers van seksueel geweld weten dat we hen geloven en dat we hun keuze wanneer en hoe ze een incident willen melden, respecteren."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Misbruikschandalen in kerken, het houdt maar niet op!
Vakanties
Hier adverteren?