Regenboogvlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2022 door Redactie

EO BEAM reageert op regenboogvlag: 'We zijn er voor alle jongeren en daar hebben wij geen vlag voor nodig'

EO BEAM, de jongerenafdeling van de Evangelische Omroep en de organisatie van de EO-Jongerendag heeft gereageerd op het statement van zangeres Sterre Koning afgelopen zaterdag. De zangeres rende tijdens haar optreden met een regenboogvlag over het podium en riep: “God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen.” Maarten Vermeulen, hoofdredacteur van BEAM, stelt dat er betere manieren denkbaar zijn om dat duidelijk te maken, maar benadrukt dat BEAM er voor alle jongeren is. 

Vermeulen reageert op de website van BEAM. Hij schrijft vaak de vraag te hebben gehad of BEAM vooraf op de hoogte was van het statement van de jonge zangeres: ‘Meestal volgde dan meteen de volgende vraag: keuren wij de actie af? Is het podium van de EO-Jongerendag de plek voor ‘dit soort’ activisme?’ Volgens Vermeulen is het niet zo moeilijk om antwoord te geven op die vraag, maar wordt het daarna wel moeilijk: ‘Want het gaat dan niet meer over die vlag, het gaat over personen. Over hetero’s, homo’s en jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit. Hoe blijf je elkaar vinden als de meningen uiteenlopen? Hoe blijven we elkaar zien als mensen?’

De hoofdredacteur verwijst in zijn reactie naar het thema van de afgelopen EO-Jongerendag: Speak Life: ‘De vlag van Sterre Koning laat ons zien waar ‘leven spreken’ écht over gaat. Het is niet zo moeilijk om aardig te doen als mensen het met je eens zijn. Maar zorgvuldig je woorden kiezen als je verschillend denkt, dan hebben we de hoop, liefde en rust nog veel harder nog’, doelt hij op de boodschap van spreker Shelton Telesford tijdens diezelfde jongerendag. Telesford vertelde de aanwezige jongeren dat “God eerst spreekt, nog voordat iemand anders iets over je gezegd heeft: hoop, liefde en rust. Hij spreekt liefde.”

‘Nee, wij wisten niet van die vlag’, maakt Vermeulen duidelijk. ‘En er zijn betere manieren denkbaar om duidelijk te maken dat Gods liefde voor iedereen is. Maar als de EO-Jongerendag ons iets geleerd heeft, is het dat Speak Life betekent dat er plek is voor iederéén. BEAM is er voor alle jongeren, op wie ze ook verliefd worden, wie ze ook (willen) zijn. Daar hebben we geen vlag voor nodig. Maar ons podium is wel de plek om jongeren te laten ervaren dat ze niet alleen zijn, dat God geen uitzonderingen maakte toen Hij als eerste sprak.’

Lees ook: Regenboogvlag op EO-Jongerendag: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen"

Lees de volledige reactie

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
‘En er zijn betere manieren denkbaar om duidelijk te maken dat Gods liefde voor iedereen is.'....da's niet bepaald een afwijzing van de actie van Koning. En hoe definieert Vermeulen Gods liefde? Zijn uitleg klinkt meer als het diversiteit -en inclusiveitsbeleid van een groot commercieel bedrijf dan de geloofsovertuiging van een evangelische jongeren organisatie. Laat BEAM eenduidig kleur(en) bekennen en niet krampachtig het midden proberen te houden.