Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2022 door Tot Heil Des Volks

THDV organiseert ‘de Nacht van Amsterdam’ tegen gedwongen prostitutie

In de nacht van 24 op 25 juni vindt het online-event ‘de Nacht van Amsterdam’ plaats, waarbij Tot Heil des Volks (THDV) met hun project Scharlaken Koord aandacht vraagt voor gedwongen prostitutie in Nederland. Onder meer Renate van der Zee (specialist vrouwenrechten), Mirjam Bikker (ChristenUnie), ultrarunner Sameena van der Mijden, zangeres Pearl Jozefzoon en Rikko Voorberg (theoloog) werken mee aan de nacht en staan op tegen onrecht.

Het thema van het online event is: ‘Samen tegen gedwongen prostitutie’. Door middel van interviews met onder andere politici en hulpverleners, wordt er aandacht gevraagd voor de donkere wereld van gedwongen prostitutie. Ook delen survivors hun verhaal. De realiteit van deze vorm van mensenhandel wordt van verschillende kanten belicht. Daarnaast zijn er optredens van artiesten, onder andere van Pearl Jozefzoon. Na de donkere nacht viert THDV in de vroege ochtend van 25 juni de start van de Muskathlon@home. Duizenden mensen komen dan letterlijk in beweging tegen dit onrecht. “We maken samen een statement tegen het onrecht van gedwongen prostitutie”, aldus Anneke Schaap van THDV.

Gedwongen prostitutie in Nederland
Marja Sijpestein van Scharlaken Koord, een organisatie die hulp biedt aan vrouwen in de prostitutie, merkt dat het echt nodig is om bewustwording te creëren over gedwongen prostitutie. In onze samenleving wordt prostitutie gezien als ‘gewoon werk’. Toch zien we overal in Nederland gedwongen prostitutie, een vorm van mensenhandel. Van alle slachtoffers van mensenhandel in Nederland werkt zo’n 60% in de seksindustrie. “Mensen hebben veel vooroordelen. We horen vaak: ‘Ze kunnen er toch gewoon mee stoppen?’”, zegt Marja. “Maar soms zitten vrouwen helemaal vast door fysiek of psychologisch geweld, schulden of chantage. Ook door de overlevingsgedrag die vrouwen vaak ontwikkelen, trauma’s of een negatief zelfbeeld, lukt het veel van hen niet meer om er zelf uit te stappen.”

12 uur lang hardlopen
Ultrarunner Sameena van der Mijden is zelf slachtoffer geweest van seksuele uitbuiting en zal gedurende de nacht, van 20:00 tot 08:00, twaalf uur lang hardlopen in de strijd tegen gedwongen prostitutie. Met deze prestatie laat ze zich sponsoren voor het werk van Scharlaken Koord. Sameena: “Dit evenement laat zien hoe actueel het probleem is en hoe hard het nodig is dat wij met z'n allen uit onze luie stoel komen en opstaan tegen onrecht!”

Alle giften die tijdens de nacht en voor de Muskathlon@home worden opgehaald, gaan naar het THDV-project Scharlaken Koord, dat dit jaar 35 jaar bestaat. Het online-evenement vindt plaats in de nacht van 24 op 25 juni 2022 en is hier gratis te volgen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?