Israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2022 door Patrick Goede

EU bekritiseert Israëls Hooggerechtshof voor toestaan ​​van Joodse overname christelijke eigendommen

De Europese Unie waarschuwt Israël dat het erfgoed en de tradities van de christelijke gemeenschap in historisch Jeruzalem in gevaar komen nu het Israëlische hooggerechtshof de overname van Grieks-orthodoxe eigendommen door een Joodse kolonistengroep heeft gelegitimeerd, dat meldt de Christian Post.

De vertegenwoordiger van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook uitte zijn bezorgdheid over de uitspraak van vorige week door de hoogste rechtbank van het land. Die besloot namelijk dat de Joodse kolonistengroep Ateret Cohanim in 2004 legaal het 'Little Petra Hotel' en het 'Imperial Hotel' in de oude stad van Jeruzalem had gekocht.

Deze hotels bevinden zich in het gebied van de Jaffapoort, die op de pelgrimsroute naar de Heilig Grafkerk ligt. Die kerk werd gebouwd op de plek waar katholieken en orthodoxe christenen van geloven dat Jezus daar werd gekruisigd.

Oorlog
"Pogingen van kolonisten om christelijk eigendom in de oude stad van Jeruzalem over te nemen, moeten worden stopgezet omdat ze het erfgoed en de tradities van de christelijke gemeenschap in gevaar brengen", zei een vertegenwoordiger van de Europese Unie in de Palestijnse gebieden in een verklaring.

De oude stad, die deel uitmaakt van Oost-Jeruzalem en in 1967 door Israël werd veroverd in wat bekend staat als de Zesdaagse Oorlog, heeft plaatsen die heilig zijn voor het jodendom, het christendom en de islam. Al meer dan tien jaar verzet het Grieks-orthodoxe patriarchaat zich tegen de beweringen van Ateret Cohanim dat het de eigendommen van de kerk legaal heeft gekocht.

De Ateret Cohanim-groep zegt op haar website dat het "werkt om eigendommen terug te kopen die ooit in het bezit waren van Joden in de hoofdstad van Israël en om Joodse buurten in het hart van de oude stad en de omliggende gebieden te herstellen."

Ateret Cohanim beweert dat het in 2004 drie gebouwen van de kerk heeft gekocht in een naar verluidt, geheime deal in de tijd van patriarch Irineos, die later werd ontslagen nadat hij ervan werd beschuldigd het onroerend goed te hebben verkocht zonder toestemming van de kerk.

Status quo
Afgelopen woensdag verwierp het Israëlische Hooggerechtshof het beroep van het Grieks-orthodoxe patriarchaat tegen de overname van christelijke eigendommen en noemde de "harde beschuldigingen" van wangedrag bij de oorspronkelijke verkoop "niet bewezen", volgens het AFP .  

De EU zegt dat de uitspraak een bedreiging vormt voor het vreedzaam naast elkaar bestaan ​​van alle drie de monotheïstische religies in Jeruzalem en het bestaande religieuze evenwicht. De EU-missie riep op tot het handhaven van de "status quo" van de stad door het karakter ervan te behouden en te respecteren.

"We hebben het over een groep extremisten die de eigendommen van de kerken willen afpakken, het karakter van de oude stad willen veranderen en de christelijke gebieden willen binnenvallen", zei de advocaat van de kerk, Asaad Mazawi, bij AFP.

De Grieks-orthodoxe patriarch Theophilos III hield een persconferentie en noemde de overname "een bedreiging voor het voortbestaan van een christelijke wijk in Jeruzalem, en uiteindelijk voor het vreedzaam samenleven van de gemeenschappen van deze stad".

"De hoofden van kerken hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de onwettige acties van extremisten, die een patroon van intimidatie en geweld hebben gevormd", staat in een verklaring die destijds door kerkleiders werd uitgegeven. 

WCC
"Bij het bezetten van de eigendommen van de Grieks-orthodoxe kerk heeft Ateret Cohanim criminele inbraakpogingen en overtredingen begaan", verklaarden de patriarchen en hoofden van plaatselijke kerken in Jeruzalem. "Ze handelen alsof ze boven de wet staan, zonder angst voor de gevolgen."

In januari schreef patriarch Theophilos III in een opiniestuk in The Times (in Londen) dat Israëlische radicale minderheidsgroepen probeerden de christelijke gemeenschap de stad uit te verdrijven.

"Onze aanwezigheid in Jeruzalem wordt bedreigd", schreef hij. "Onze kerken worden bedreigd door Israëlische radicale randgroepen. Door toedoen van deze zionistische extremisten lijdt de christelijke gemeenschap in Jeruzalem enorm. Onze broeders en zusters zijn het slachtoffer van haatmisdrijven. Onze kerken worden regelmatig ontheiligd en vernield. Onze geestelijken zijn onderworpen aan frequente intimidatie."

De waarnemend algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken (WCC), ds. Ioan Sauca, heeft een verklaring afgelegd ter ondersteuning van de Grieks-orthodoxe kerk in Jeruzalem. "De WCC erkent de ernst van de dreiging die de toch al tragisch steile daling van de christelijke aanwezigheid versnelt, en steunt ten zeerste de oproep van de kerkleiders tot een dringende dialoog met de politieke autoriteiten van Israël, Palestina en Jordanië, om deze uitdagingen aan te gaan en om de christelijke gemeenschap te beschermen en te ondersteunen', aldus Sauca. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Allemaal een gevolg van de Kruistochten en de christelijke anti Israël invloed. Israël is Israël en de Kerk heeft zich veel te lang verheven boven het Joodse volk.

'Maar uit de steden van déze volken die de Here , uw God, u ten erfdeel zal geven, zult gij niets wat adem heeft, in leven laten, maar gij zult ze volledig met de ban slaan, de Hethieten, de Amorieten, de Kanaänieten, de Perizzieten, de Chiwwieten, en de Jebusieten, zoals de Here , uw God, u geboden heeft, ' Deuteronomium 20:16-17.Vakanties
Hier adverteren?