President Zeman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2022 door Redactie

Tsjechische president in spotlight na veto-stem tegen homohuwelijk

De Tsjechische president Milos Zeman krijgt plotseling veel aandacht nadat hij een veto-stem uitbracht tegen het homohuwelijk, meldt CNE News. Op dit moment kunnen alleen heteroseksuele stellen trouwen in Tsjechië. Wel is het mogelijk voor homoseksuele stellen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan sinds 2006.

Volgens de constitutie van Tsjechië moet de president een wetvoorstel ondertekenen om het goed te laten keuren door het parlement. Alleen dan wordt de wet van kracht. De Nationale Raad (vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland) kan in hoger beroep gaan tegen de veto van de president, maar onderstreept hiermee de verdeeldheid rond het thema. Het is nog maar de vraag of de Tsjechische Raad het debat rond het homohuwelijk opnieuw zal openen.

Steeds meer kerken in Europa en wereldwijd staan open voor het homohuwelijk. Zo opende de Kerk van Schotland eind mei haar armen voor homoseksuele echtparen die voor de kerk willen trouwen. Ook de Oud-Katholieke Kerk van Zwitserland stemt voor het inzegenen van het homohuwelijk per 1 juli. In beide landen kunnen priesters en voorgangers nog steeds individueel kiezen of ze stellen willen inzegenen of doorverwijzen naar een collega.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen