zelfcensuur
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2022 door Redactie

Christenen passen zelfcensuur toe uit angst voor "vijandige, seculiere samenleving"

Door seculiere onverdraagzaamheid besluiten steeds meer christenen hun mening voor zich te houden. Volgens een wereldwijd onderzoek naar 'zelfcensuur' onder christenen vinden gelovigen het moeilijk om hun geloof vrijelijk in de samenleving te uiten. "Sommige mensen zijn zelfs bang om strafrechtelijk vervolgd te worden voor discriminatie", staat in het rapport van het Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie Tegen Christenen in Europa (OIDAC), het Observatorium voor Religieuze Vrijheid in Latijns-Amerika en het Internationaal Instituut voor Religieuze Vrijheid.

De drie christelijke organisaties spraken met christenen uit Frankrijk, Duitsland, Colombia en Mexico. Christenen in de Europese en Zuid-Amerikaanse landen zien volgens het rapport een toename in vijandigheid richting geloven in het algemeen, maar ervaren ook persoonlijke dreigingen. Uit angst voor juridische of sociale gevolgen, houden christenen hun mening over controversiële onderwerpen voor zich. "Op enkele uitzonderingen na koos de meerderheid ervoor om haar geloofsuitingen of haar meningen over kwesties die verband houden met het leven, het huwelijk en het gezin vanuit het perspectief van de christelijke doctrine privé te houden, omdat ze getuige waren geweest van sancties of vervolgingen waaraan collega’s of gelijken waren onderworpen", luidt het onderzoek.

Het gevoel dat de zelfcensuur noodzakelijk is, maakt dat de vrijheid van religie in het geding is volgens het rapport. Madeleine Enzelberger is directeur van OIDAC. "De studie roept de vraag op hoe het mogelijk is dat mensen bang zijn om vrijuit te spreken over hun overtuigingen in een volwassen, liberaal-democratische samenleving die staat voor tolerantie, diversiteit en inclusiviteit", aldus Enzelberger in gesprek met de Christian Post

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het helpt als je je standpunten kun uitleggen op een manier die ook voor seculiere mensen begrijpelijk is en laat zien dat je het beste voorhebt met mensen. De eerste zorg voor een Christen is niet het uiten van zijn mening, maar het slaan van een brug naar zijn naaste.
Vakanties
Hier adverteren?