Kirill
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2022 door Patrick Goede

Oekraïense kerk probeert onafhankelijk te worden maar stuit op weerstand Rusland

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) heeft via een aangepast statuut geprobeerd afstand te nemen van de Russische moederkerk. De Russische kerk antwoordt echter dat Oekraïne de grondwet niet op eigen houtje kan veranderen. Op hetzelfde moment annexeert de Russische kerk ook nog eens de Oekraïense kerk op de Krim, dat meldt CNE News.

Tien dagen geleden kondigde de UOC aan alle banden met het Patriarchaat van Moskou te zullen verbreken. Na de aangepaste tekst van de statuten te hebben gezien, zegt theoloog Archimandrite Cyril dat de nieuwe statuten geen bijzondere banden meer met Moskou aangaan.

Cyril heeft op zijn Facebookpagina verschillende delen van het nieuwe statuut met het oude vergeleken. Hij concludeerde dat alleen de omstandigheden waarin het nieuwe statuut is opgesteld, wijzen op de wens van het UOC voor onafhankelijkheid.

Het oude statuut stelt bijvoorbeeld dat "de primaat van de Oekraïens-orthodoxe kerk voor het leven wordt gekozen door het episcopaat van de Oekraïens-orthodoxe kerk en wordt gezegend door Zijne Heiligheid, Patriarch van Moskou en alle Rus (Russen, Wit-Russen en Oekraïeners red.)." Het nieuwe statuut laat echter het laatste deel weg. Het beweert alleen dat de primaat wordt gekozen door het episcopaat van de Oekraïens-orthodoxe kerk.

Een ander verschil met het oude statuut is te vinden in de manier waarop het nieuwe statuut de clausule over de eenheid met andere lokale kerken weglaat, meldt Risa. Het oude statuut zegt dat de Oekraïens-Orthodoxe Kerk verenigd is met de lokale Orthodoxe Kerken via de Russisch-Orthodoxe Kerk. Deze clausule is nergens meer terug te vinden in het nieuwe statuut.

Terugkeer
Volgens theoloog Cyril laat het nieuwe statuut nog steeds de mogelijkheid open om terug te keren naar het Patriarchaat van Moskou als de omstandigheden veranderen. “Het nieuwe statuut bevat ook een verwijzing naar het Patriarchaal Handvest van oktober 1990. Deze verwijzing was niet opgenomen in het oude statuut.” Het Patriarchaal Handvest bevat een clausule die bevestigd dat de Oekraïens-Orthodoxe Kerk is verenigd met de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Cyril concludeert dan ook dat het nieuwe statuut het UOC niet expliciet onafhankelijk verklaart. “De nieuwe normen zijn zo geformuleerd dat onafhankelijkheid mogelijk wordt, maar volgens dezelfde nieuwe bepalingen is het ook nog steeds gemakkelijk om terug te keren naar de afhankelijkheid van de Russisch-orthodoxe kerk.”

Reactie
De Heilige Synode van de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROC) zelf heeft geantwoord dat de UOC haar status niet eenzijdig kan wijzigen. Volgens Radio Spoetnik waarschuwt het ROC voor een "splitsing" als de Oekraïense kerk onafhankelijk van Moskou wil worden.

In antwoord op de maatregelen van de Oekraïense kerk heeft de Heilige Synode van het ROC daarom ook besloten dat de drie bisdommen op het Krim-schiereiland nu direct deel uitmaken van de Russische kerk. Tot dinsdag maakten ze deel uit van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk. De bisschoppen waren ondergeschikt aan Metropoliet Onufry (Kiev), maar staan nu onder leiding van Patriarch Kirill (Moskou).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De Heilige ? Synode van de Russich-orthodoxe kerk? Het is eerder het tegendeel.