Gergem Opheusden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2022 door Redactie

Aantal leden GerGem daalt: flink meer sterfgevallen afgelopen twee jaar

Voor het eerst sinds drie jaar is het aantal leden van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) gedaald. Uit het Kerkelijk Jaarboek 2022 van het kerkverband blijkt dat er in 2021 sprake was van een afname van 73 personen.

De laatste jaren was het kerkverband juist een positieve uitzondering in de algemene trend van dalende ledenaantallen bij kerken. Nadat er in 2018 voor het eerst sinds jaren een daling geconstateerd werd, steeg het aantal leden weer. Tot 2021 dus. Op 31 december 2021 had de GerGem in totaal 107.858 leden in Nederland.

De daling komt vooral voort uit een flinke stijging van het aantal sterfgevallen. Dat was ook in 2020 al het geval. Waar er tussen 2015 en 2019 gemiddeld 618 mensen uit de kerk overleden, was dat in 2020 plotseling 770. In 2021 waren er zelfs 782 stergevallen in het kerkverband. Een logische verklaring zou het coronavirus kunnen zijn. Hierdoor steeg het sterftecijfer in heel Nederland.

In 2021 verwelkomde het kerkverband ruim 850 nieuwe leden uit een ander kerkverband. Deze kwamen voornamelijk uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk. De in totaal 150 verschillende gemeenten in ons land verwelkomden in 2021 vier nieuwe leden die eerst geen lid van een kerk waren. Ruim 2000 mensen verlieten in 2021 de GerGem waarvan het overgrote merendeel overging naar de PKN en de Hersteld Hervormde Kerk. Ruim 300 leden besloten hun lidmaatschap op te zeggen zonder lid te worden van een andere kerk.

Foto: GerGem Opheusden

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"De in totaal 150 verschillende gemeenten in ons land verwelkomden in 2021 vier nieuwe leden die eerst geen lid van een kerk waren."

Waarschijnlijk waren dit ook nog eens 'ingetrouwde' leden. Er is duidelijk geen missionaire focus cq. de evangelisatiecommissies zouden zich eens flink achter de oren moeten krabben.

Zending is goed, maar als de 'buurman' voorbijgelopen, genegeert of vergeten wordt - of het geloof voor hem niet aantrekkelijk/wervend is - dan is er toch iets mis. ".... te beginnen in Jeruzalem".
Vakanties
Hier adverteren?