Leider Mexico
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2022 door Patrick Goede

Leider grootste evangelische kerk Mexico krijgt 17 jaar celstraf voor seksueel misbruik van kinderen

Naasón Joaquín García, de leider van de grootste evangelische kerk van Mexico, is woensdag veroordeeld tot bijna 17 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes uit zijn gemeente. Dat meldt de Christian Post.

García bekende afgelopen vrijdag schuld voor zijn rol in twee gevallen van gedwongen orale seks waarbij minderjarigen betrokken waren en één geval van een onzedelijke daad met een kind van 15 jaar oud. Een verklaring van het Californische ministerie van Justitie maakte woensdag bekend dat García is veroordeeld tot 16 jaar en acht maanden gevangenisstraf. Ook zal hij levenslang geregistreerd staan als zedendelinquent.

De 53-jarige García leidde de gemeente La Luz Del Mundo in Guadalajara, Jalisco, Mexico, die verschillende locaties heeft in de Verenigde Staten en Mexico. "Het vonnis van vandaag met betrekking tot Naasón Joaquín García is een cruciale stap voorwaarts in het kader van gerechtigheid", zei de procureur-generaal van Californië, Rob Bonta, in een verklaring. "Hoewel het nooit de schade en het trauma ongedaan zal maken die hij als leider van La Luz del Mundo heeft veroorzaakt, maakt deze celstraf het glashelder dat misbruikers - ongeacht wie ze zijn - verantwoordelijk zullen worden gehouden. Seksueel misbruik valt niet te accepteren." 

Roofdier
"Mijn hart gaat uit naar iedereen die getroffen is door de gruwelijke acties die tijdens deze zaak aan het licht zijn gekomen. Bij het California Department of Justice zullen we blijven opkomen voor overlevenden en terugvechten tegen misbruik", voegde hij eraan toe.

Toen hij García woensdag veroordeelde, noemde de rechter van de Los Angeles County Superior Court Ronald S. Coen hem een "seksueel roofdier", meldde The Los Angeles Times.

"Ik ben al heel lang rechter", zei hij. "Ik blijf me verbazen over wat sommige mensen doen uit naam van religie."

Het Californische Ministerie van Justitie vertelde dat het onderzoek naar García in 2018 begon en resulteerde in zijn arrestatie in 2019. Kerkfunctionarissen Susana Medina Oaxaca en Alondra Ocampo werden ook gearresteerd voor hun rol bij het meerdere jaren mogelijk maken van het gedrag van de kerkleider in Los Angeles County, met handelingen van ontucht die teruggaan tot ten minste 2015.

Oaxaca werd daarbij veroordeeld voor mishandeling met grote waarschijnlijkheid tot zwaar lichamelijk letsel. Ze riskeert een proeftijd van een jaar bovenop de tijd dat ze al in de gevangenis en huisarrest heeft gezeten. Ze moet ook zes maanden psychiatrische begeleiding ondergaan. Ocampo, die schuld bekende voor drie gevallen van contact met een minderjarige met de intentie een zedenmisdrijf te plegen en één geval van gedwongen seksuele penetratie in 2020, zal naar verwachting op een later tijdstip worden veroordeeld.

Verzonnen
In een verklaring aan The Christian Post op woensdag zeiden kerkfunctionarissen, die hun leider blijven steunen, dat García gedwongen was een overeenkomst met het kantoor van de procureur-generaal te accepteren, voornamelijk omdat hij niet geloofde dat hij een eerlijk proces kon krijgen.

"Sinds zijn arrestatie in 2019 is García onderworpen aan een vervolging waarin bewijsmateriaal werd genegeerd, achtergehouden, gemanipuleerd en gewijzigd", aldus de kerk in de verklaring. "Nadat de verdediging dit bewijs uiteindelijk had verkregen, oordeelde het Hof dat de verdediging het materiaal tijdens het proces niet mocht gebruiken, waardoor de verdediging de klagende getuigen niet effectief kon ondervragen en hun beschuldigingen kon weerleggen."

Kerkleiders die achter García staan, citeren een 211 pagina's tellende motie die is ingediend door zijn juridische verdedigingsteam en die er bij de procureur-generaal van Californië op aandringt om de zaak af te wijzen vanwege de bezorgdheid over verzonnen bewijs. Eerder dit jaar weigerde Stephen A. Marcus, rechter van de rechtbank van Los Angeles County, de zaak tegen de leider van de megakerk te seponeren.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Misbruikschandalen in kerken, het houdt maar niet op!