Leenard Kanselaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 juni 2022 door Leenard Kanselaar

Praten met je kind over sexting: 9 tips

Het merendeel van de christelijke ouders praat niet met hun kinderen over sexting, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. Zo geeft 80 procent van de jongeren aan geen voorlichting te hebben gekregen over het online versturen en ontvangen van seksueel getinte beelden en berichten. ‘Terwijl praten over sexting hard nodig is, want jongeren ontvangen op steeds jongere leeftijd dickpics,’ zegt Leenard Kanselaar.

Leenard is Jeugd & Mediacoach en geeft trainingen over alles wat te maken heeft met online opgroeien en opvoeden. Daarnaast staat hij regelmatig voor de klas met vormingslessen over (online) seksualiteit. ‘Wanneer ik de vraag stel wie ooit een naaktfoto kreeg, gaat in de meeste klassen 60 procent van de handen de lucht in’, vertelt hij.

Praten over Sexting. 9 tips en inzichten
Het Is dus de moeite waard om te praten over sexting met je tiener. En voor het geval je denkt, ‘dan breng ik ze op slechte ideeën’, niets is minder waar. Wist je dat goed geïnformeerde jongeren op latere leeftijd aan seks beginnen, minder vatbaar zijn voor sociale druk en seksueel risicogedrag, zoals sexting, dan leeftijdsgenoten bij wie er thuis een taboe op rust?

Alleen… hoe start je zo’n gesprek? Want ja, een beetje onwennig en gênant blijft praten over seks(ting) natuurlijk wel. Met deze 9 tips en inzichten kom je een heel eind.

1. Kies de juiste setting
Seks is niet een thema om tegenover elkaar te bespreken aan de ontbijttafel. Beter doe je dit wanneer je aan de afwas staat, in de auto zit of de hond uitlaat. Dat praat een stuk makkelijker omdat je elkaar dan niet in de ogen hoeft te kijken.

2. Val niet zomaar met de deur in huis.
Maak gebruik van alledaagse gebeurtenissen. Zoals een krantenartikel, scene uit een serie of film, nieuwsitem of voorval op school. Vraag op zo’n moment terloops aan je tiener of ze iemand kennen die dat al heeft meegemaakt. Het is altijd een goed idee om niet meteen naar hun eigen ervaringen te vragen, maar een omwegje te maken langs hun leeftijdsgenoten.

3. Probeer niet te preken
Tieners zijn allergisch voor zinnen als “je moet …” en “je mag niet …”. Hen iets verbieden is een effectieve strategie om jezelf buitenspel te zetten in een gesprek over sexting.

4. Neem de houding aan van een boomer
Wat wel werkt is de houding aannemen van de ‘ouderwetse boomer die niets weet’. Dit kun je doen door vragen te stellen als: ‘Sexting, wat is dat eigenlijk?’, ‘Wat doe jij wanneer je wordt gevraagd om een naaktfoto?’ ‘Wanneer maak je zo’n foto wel of niet?’ Met deze methode moet je kind zelf nadenken en antwoord geven. De antwoorden onthoudt het tienerbrein veel beter dan wanneer jij ’t allemaal uitlegt.

5. Bespreek 'wat als'-situaties
De online wereld gaat razendsnel. Soms moeten tieners in een paar seconden reageren op situaties die langdurige gevolgen kunnen hebben. Bereid kinderen hierop voor. Bespreek potentieel gevaarlijke situaties en bekijk samen hoe je daar het beste op kan reageren.

6. Maak tieners bewust van hun eigen verantwoordelijkheid
Sexting stopt bij hen. Maak ze daarom duidelijk: krijg je een naaktfoto doorgestuurd die niet voor jou is bestemd? Stuur deze dan niet door en verwijder het beeld. Want als jij de foto doorstuurt, maak je de situatie alleen nog maar erger. Wijs je kind erop dat het doorsturen en verspreiden van andermans foto’s strafbaar is.

7. Benoem de do's en dont's
Hoewel je misschien niet wilt dat tieners aan sexting doen, is het aan volwassenen wel de taak om uit te leggen hoe ze risico’s kunnen beperken. Geef ze de volgende tips mee:

  • Stuur nooit zomaar een sexy foto, doe dit alleen met wederzijdse toestemming.
  • Zet jezelf of je omgeving niet herkenbaar op de foto.
  • Laat je niet overhalen of dwingen.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken.
  • Doe het alleen met iemand die je in het échte leven hebt gezien en waar je een gelijkwaardige relatie mee hebt.

8. Vertel je tiener dat ze altijd (maar ook echt altijd) bij je terecht kunnen
Herhaal dit regelmatig. Want het is belangrijk dat tieners jou zien als iemand bij wie ze terecht kunnen wanneer ze in moeilijkheden komen door keuzes die ze online hebben gemaakt.

9. Wordt een sexy foto van je tiener gedeeld? Denk dan na over jouw reactie
Ze worden op dat moment al genoeg geconfronteerd met schaamte en afwijzing. Je tiener is slachtoffer en de persoon die de foto heeft doorgestuurd heeft een fout gemaakt. Wordt niet boos en wees genadig. Juist nu heeft je tiener jouw steun keihard nodig.

Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer tips en inzichten over alles wat te maken heeft met online opvoeden en opgroeien? Like dan de pagina van Online Opgroeien of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond op je school, organisatie of kerk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Natuurlijk gebeurd dit veelvuldig en kun je het niet altijd tegenhouden. Ik vind echter dat je veel te veel meegaat met de tijdsgeest en in de norm van de seculiere maatschappij. Do’s and dont’s: hoezo Do’s? En hoezo “doe het alleen..”. Je hebt het over tieners en pornografische inhoud. God’s woord geeft hier hele wijze lessen over. Misschien kun je die de volgende keer meenemen in je tips.