Opperrabbijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2022 door Patrick Goede

Opperrabbijn van Moskou in ballingschap wegens kritiek op Russische invasie

De opperrabbijn van Moskou, Pinchas Goldschmidt, is Rusland ontvlucht vanwege de invasie van Oekraïne. Tijdens zijn afwezigheid hebben verschillende autoriteiten vanuit de Russisch-joodse gemeenschap tevergeefs geprobeerd hem uit het zadel te lichten, dat meldt CNE News.

Journalist Avital Chizhik-Goldschmidt, de vrouw van Goldschmidts zoon Benyamin, tweette dat Goldschmidt "weigerde" de oorlog te steunen.

Eerder, in een gesprek met Israel Today, zei Goldschmidt dat hij in Israël was om bij zijn zieke vader te zijn. Hoewel hij aanvankelijk plannen had om naar Rusland terug te keren, zoals de Times of Israel schrijft, besloot hij vervolgens om in Israël te blijven. Omdat hem het advies werd gegeven voorlopig niet naar Moskou terug te keren. Dat meldt het Britse dagblad The Times. In dat interview zei de rabbijn dat hij niet verder kon gaan in het publiekelijk veroordelen van de Russische invasie van Oekraïne om het "overleven" van de Russische Joodse gemeenschap van 500.000 mensen te verzekeren.

Kremlin
Volgens Goldschmidt heeft de oorlog in Oekraïne meer dan de helft van de Joodse bevolking gedwongen te vluchten. Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de belangrijkste overkoepelende organisatie die de orthodoxe rabbijnen van Europa vertegenwoordigt, is de eerste hoge religieuze leider van Rusland die openlijk kritiek uit op de humanitaire tol van het offensief van het Kremlin.

Goldschmidts schoondochter stelt dat de rabbijn twee weken na de invasie Rusland verliet. Hij reisde via Hongarije naar Israël.

Volgens de Jewish Telegraphic Agency is Goldschmidt geen uitgesproken criticus van de oorlog geweest. Het Franse dagblad Le Figaro meldde echter dat hij zich er wel dusdanig zorgen over maakte dat hij medio februari, enkele dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel, contact opnam met rabbijnen in het naburige Moldavië om te waarschuwen voor een mogelijke stroom vluchtelingen.

Goldschmidt zei na zijn vertrek al zijn bevoegdheden aan zijn plaatsvervanger te hebben overgedragen en niet te weten wanneer hij naar Rusland terug zou keren.

Druk
Tijdens zijn afwezigheid stemde de vergadering van Joodse gemeenschappen in de Russische hoofdstad voor de herverkiezing van Goldschmidt tot opperrabbijn van Moskou. Goldschmidt, die deze functie de afgelopen 30 jaar bekleedde, zal deze dus ook de komende zeven jaar blijven vervullen.

Volgens het Israëlische nieuwsportaal Newsru begon het Kremlin de leiding van de Joodse gemeenschap onder druk te zetten nadat Goldschmidt was vertrokken, met het doel hem uit het zadel te lichten en een nieuwe opperrabbijn te benoemen.

Daarom schreven de opperrabbijnen van Israël aan de Russisch-joodse autoriteiten om Goldschmidt juist niet te verwerpen, ondanks zijn ballingschap. “De huidige rabbijnen in Moskou blijven werken onder de leden van de gemeenschap. We vragen dat hen geen wijziging aan te brengen in de samenstelling van het rabbinaat en het tribunaal, zonder coördinatie met ons. Dit alles zodat we de verbinding van het opperrabbinaat van Israël met de belangrijke joodse gemeenschap in de stad Moskou in het bijzonder, en in Rusland in het algemeen, kunnen voortzetten ', staat er in de brief .

Na de uitslag van de verkiezingen behield Goldschmidt dus zijn functie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?