Patriarch moskou Kyrill en Russische president Poetin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2022 door Redactie

"Duitse kerk moet banden breken met Russisch-Orthodoxe Kerk"

Kerkelijk leiders en politici in Duitsland roepen de Protestantse Kerk van Duitsland (EKD) op de banden met de Russisch-Orthodoxe Kerk te breken, meldt CNE News. "Maak een eind aan welk gesprek dan ook tussen de EKD en de Russisch-Orthodoxe kerk", staat in de open brief die ondertekend werd door verschillende christenen met een leiderschapspositie binnen of buiten de kerk.

"Het bestuur van de Russisch-Orthodoxe Kerk legitimeert de oorlog en wijst zo mensenrechten af. Dit vormt een intellectuele en spirituele basis voor een autocratische staatsmacht met dictatoriale trekken. Een oorlog van agressie wordt met hun zegen gevoerd", luidt de brief.

De briefschrijvers richten zich specifiek tot de voorzitter van de EKD, Annette Kurschus, en de algemene voorzitter van de World Council of Churches (WCC), Ioan Sauca. Ondanks dat ze volgens de briefschrijvers niet genoeg invloed hebben uitgeoefend op het patriarchaat van Moskou om de oorlog te stoppen, steunen de schrijvers de kerkelijk leiders in hun kritiek op Kyrill. Kurschus en Sauca veroordelen de houding van Kyrill in de oorlog. "We steunen u hierin van harte en moedigen u tegelijkertijd aan om conclusies te trekken uit uw houding", staat in de brief.

Onderschrijvers maken zich met name zorgen om de propaganda die het patriarchaat van Moskou via kerken probeert te verspreiden. Het is de vraag of een delegatie van de Russisch-Orthodoxe Kerk aanwezig zal zijn bij een algemene vergadering van de genootschappen in Karlsruhe van 31 augustus tot 8 september.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Je kan toch geen banden aanhouden met een kerk die Poetin steunt in zijn expansiedrift en leugens.