Bert Noteboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 juni 2022 door Redactie

Bert Noteboom werd geraakt door een Marokkaanse vrouw: “Ik werd beschaamd door haar"

Wie kent de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan niet? Een Joodse man ligt berooid en beroofd aan de kant van de weg. Een priester en Leviet zien hem liggen, maar besluiten toch door te lopen. Dan verschijnt er een Samaritaan die zich wel om de man ontfermt. Het is dit verhaal dat de bekende spreker en dirigent Bert Noteboom aan de orde stelt in een nieuwe video van Geloofstoerusting. Maar dit keer met een nieuwe en verrassende invalshoek. Maak tijd voor zijn inspirerende bijdrage.

“Als het goed is hoeven jij en ik als christenen onszelf niet te bewijzen, zoals je dat misschien wel veel om je heen ziet: Alles uit jezelf halen om zo te laten zien waartoe je in staat bent. Dat komt omdat we vanuit een externe bron leven. God geeft mij wat ik nodig heb om lief te hebben. Zijn liefde stroomt mijn leven in. Het is goed en het voelt goed om lief te hebben. Al is het soms ook lastig", zegt Noteboom.

"De Heere Jezus leert ons om onze vijanden lief te hebben, hoe zit dat bij jou? Heb je daar moeite mee, met je vijanden liefhebben? De Heere Jezus is met zijn discipelen onderweg naar Samaria, waar Hij allerminst welkom geheten wordt. Petrus, die altijd al heel vurig is, zegt: 'Heer, zullen wij bidden om een vuur uit de hemel dat hun zal verteren?' De Heere Jezus draait zich om en wijst Petrus streng terecht: 'De mensenzoon is niet gekomen om zielen ten gronde te richten, maar om zielen te behouden.'

"Het is nog maar kort daarna als we in de Bijbel het verhaal lezen van de barmhartige Samaritaan, hij ontfermt zich over een Joodse man die beroofd en berooid aan de kant van de weg is achtergelaten. De priester en de Leviet die eerder langsgekomen waren, zijn met een boog om hem heen gelopen. Dan heb je het over de priester die de offers brengt in de tempel en de Leviet die de taak heeft om te dienen in de godsdienst."

"Maar de Samaritaan ziet de man liggen, tilt hem op zijn ezel en brengt hem naar de herbergier. Het is indrukwekkend dat de Heere Jezus, die eigenlijk beledigd moet zijn geweest door de Samaritanen, juist een Samaritaan als voorbeeld stelt in zijn gelijkenis. De priester en de Lieviet waren niet bereid om hun handen vuil te maken."

"Zo werd ik door een Marokkaanse vrouw hier in Almere beschaamd", vertelt Noteboom. "Vanwege de werken van barmhartigheid die zij doet, vanuit intrisieke motivatie, niet om zichzelf te bewijzen maar omdat ze andere mensen liefheeft. En dat terwijl ik regelmatig om de nood van deze stad heen liep, dat raakt mij."

"De Bijbel zegt tegen mij dat ik mijzelf als een levend offer Hem welbehagelijk toegewijd moet zijn. Hoe kunnen wij dan aan de nood van de wereld en misschien zelfs aan de nood van onze vijanden voorbijgaan? Heb lief! Laat de liefde die je van God mag ontvangen, doorstromen naar een ander. Zo kun je een barmhartige Hollander of Duitser zijn of wat je afkomst ook maar is."

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?