Wouter van Veelen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 juni 2022 door Vuurbaak

Zeven brieven uit de wereldkerk houden Nederlandse christenen een spiegel voor

Kerken in het westen zijn in zwaar weer terechtgekomen. Geloven in God is niet meer vanzelfsprekend en jongeren haken af. Op andere plekken in de wereld groeit en bloeit de kerk. Wat is het geheim van kerken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika? Hoe kijken niet-westerse christenen aan tegen de situatie van de kerk in het Westen, en die van Nederland in het bijzonder? In Zeven brieven uit de wereldkerk komen zeven vertegenwoordigers van de wereldkerk uit het netwerk van de GZB, Kerk In Actie en Verre Naasten aan het woord. In zeven brieven houden ze de kerk in Nederland een spiegel voor: om te bemoedigen, uit te dagen en te inspireren. Een gesprek met initiatiefnemer Wouter van Veelen.

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
"Naast mijn werk als gemeentepredikant in Tiel doe ik onderzoek naar Afrikaanse theologie. Het viel me op dat veel Afrikaanse theologen het gevoel hebben dat hun werk niet serieus genomen wordt in het Westen. Hetzelfde geluid klinkt in Latijns-Amerikaanse kringen. Zelf heb ik de indruk dat in de discussie over kerk-zijn in deze tijd het perspectief van de wereldkerk mist. Dit bracht me op het idee om een bijdrage te leveren aan het gesprek over de kerk in Nederland vanuit het perspectief van het wereldchristendom."

"Zending is allang geen eenrichtingsverkeer meer."

Welke reacties kreeg je op je idee?
"Toen ik mijn idee voorlegde aan Klaas Harink, directeur van Verre Naasten, reageerde hij meteen enthousiast. Dit is precies wat we willen, vertelde hij. Tegelijkertijd blijkt het in de kerkelijke praktijk lastig om het gesprek op gang te brengen over wat we van buitenlandse christenen kunnen leren over Jezus volgen in onze eigen context. Klaas moedigde me aan om voor dit project samenwerking te zoeken met de GZB en Kerk in Actie. Ook vanuit deze organisaties kwamen positieve reacties; zending is allang geen eenrichtingsverkeer meer, maar een wederkerig proces waarin je samen optrekt en elkaar verrijkt en versterkt."

Waarom zeven brieven?"
Dit is natuurlijk een verwijzing naar de bekende zeven brieven uit Openbaring 2 en 3. Openbaring is geschreven in een context van lijden en vervolging. De eerste christenen konden wel wat bemoediging gebruiken. Een hart onder de riem! Tegelijk vallen er soms harde woorden: de kerk moet wel dicht bij het geheim van Christus blijven. Dat evenwicht hebben we proberen te zoeken in deze zeven eigentijdse brieven. We willen ons laten bemoedigen én aanspreken door buitenlandse christenen."

"Ik hoop dat Nederlandse christenen onder de indruk raken van de rijkdom van het wereldchristendom."

Wat maakt je enthousiast over dit project?
"Vooral de poging om echt een gesprek op gang te brengen. Al vroeg zagen we het risico dat de buitenlandse auteurs te weinig feeling zouden hebben met de Nederlandse geseculariseerde samenleving. We hebben daarom bewust gezocht naar deelnemers die al enigszins bekend waren met onze (kerkelijke) cultuur, bijvoorbeeld door een studieperiode in Nederland. Deze mensen hebben we gekoppeld aan een Nederlandse collega, om uit te wisselen over de problemen en uitdagingen waar we als kerk in Nederland voor staan. Daardoor gaan de zeven brieven in op thema’s die bij ons enorm spelen, zoals secularisatie, individualisatie, kerkverlating en polarisatie."

Wat hoop je te bereiken met dit boek?
"Allereerst dat Nederlandse christenen onder de indruk raken van de rijkdom van het wereldchristendom. God is zoveel groter dan ons eigen, beperkte denken. Hoe bijzonder is het dat je onderdeel mag zijn van deze wereldwijde familie! Daarin zie ik een glimp van Gods oneindige grootheid. Daarnaast hoop ik echt dat in kerken het gesprek op gang komt over wat we van niet-westerse christenen kunnen leren. Hoe ervaren en beleven zij hun geloof, en wat betekent dit voor ons? Wat vinden ze mooi of juist moeilijk aan de manier waarop wij ons geloof vormgeven? Vaak ziet een buitenstaander veel scherper waar het bij een ander misgaat. Mijn gebed is dat dit boek Nederlandse christenen zal stimuleren om Christus nog meer lief te hebben en te dienen."

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Op dinsdagavond 14 juni 2022 is er een gratis online seminar rond het thema van het boek. Klik hier om je aan te melden. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen