Pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2022 door Patrick Goede

Verdrietig: christelijk meisje (15) vertelt over ontvoering en verkrachting in Pakistan door moslim (45)

Een 15-jarig christelijk meisje heeft maandag voor een rechtbank in Pakistan verteld dat ze ontvoerd en verkracht is door de moslim die ervan werd beschuldigd haar te hebben ontvoerd om haar onder dwang te bekeren en met haar te trouwen. Aanvankelijk deed de politie niets, maar inmiddels staat de 45-jarige man voor de rechter.

Morning Star News laat bij monde van een mensenrechtenadvocaat weten dat het meisje "grote moed" toonde door niet op de bedreigingen en druk van haar ontvoerder in te gaan. Vaak wordt er namelijk gedreigd om de familie van het meisje wat aan te doen en worden ontvoerde en uitgehuwelijkte meisjes onder druk gezet om valse verklaringen af te leggen over het vrijwillig bekeren en accepteren van het huwelijk. 

"Saba had ernstige mentale en fysieke trauma's toen de familieleden van de verdachte haar op 31 mei naar de politie brachten", vertelt de in Faisalabad gevestigde rechtenactivist Lala Robin Daniel aan Morning Star News. “Het herstel werd mogelijk gemaakt door de druk die kerkleiders en mensenrechtenactivisten uitoefenden door dagelijks van 19.00 uur tot middernacht te protesteren.”

Saba, wiens familie rooms-katholiek is, vertelde Faisalabad Magistraat Bushra Anwar hoe de 45-jarige Muhammad Yasir Hussain haar op 20 mei in het Madina Town-gebied van Faisalabad in een riksja dwong terwijl ze met haar oudere zus wilde gaan werken. “We waren op weg naar het werk toen de verdachte mij met geweld in een riksja zette, nadat hij mijn zus had weggeduwd”, getuigde Saba. “Toen legde hij iets op mijn mond waardoor ik bewusteloos raakte.”

Toen ze twee dagen later weer bij bewustzijn kwam, kreeg ze te horen dat ze in de stad Gujrat was, zei ze. "Hij heeft me twee dagen lang verkracht", zei Saba. “Ik bleef huilen en smeekte hem om mij met mijn ouders te laten praten, maar hij luisterde niet. Na twee dagen liet de verdachte me alleen achter op de plaats waar hij me gegijzeld hield.”

Na protesten begon de aanvankelijk traag optredende politie met de arrestatie en het ondervragen van ten minste twintig familieleden van Hussain, vertelt Daniel. "Deze druk heeft geleid tot het herstel van Saba, hoewel de hoofdverdachte nog op vrije voeten is", zei hij.

De mensenrechtenactivist zegt dat Hussain zaterdag (4 juni) voor de rechtbank zou verschijnen voor bevestiging van de borgtocht voorafgaand aan de arrestatie, maar niet kwam opdagen. "Zijn borgtocht werd daarop geannuleerd en de politie doet nu invallen voor zijn arrestatie. De verklaring van vandaag is erg belangrijk omdat het blootlegt hoe deze roofdieren minderjarige meisjes van minderheden seksueel uitbuiten en vervolgens valse documenten opstellen van een islamitisch huwelijk en religieuze bekering om immuniteit voor hun misdaden te verkrijgen", zegt hij.

“Saba's verklaring bewijst dat de islamitische Nikah, huwelijks en bekeringsakten die door de verdachte aan de politie zijn overgelegd, vals zijn. Hij zou nu moeten worden aangeklaagd voor verkrachting en aanverwante misdrijven en een voorbeeld zijn voor al diegenen die minderheidsmeisjes als doelwit hebben voor hun kwaadaardige plannen.”

Hussain is drie keer getrouwd geweest, maar heeft geen kinderen van zijn vrouwen, volgens Saba's vader, Nadeem Masih. Hij vertelde eerder aan Morning Star News dat Hussains familie hen in het gebied had belasterd door te beweren dat Saba een affaire had met hun zoon en hem had overgehaald om weg te lopen.

In juli 2021 werd de 14-jarige Chashman Masih ontvoerd van haar school in Faisalabad. De volgende dag ontving haar familie telefonisch afbeeldingen van een islamitische bekeringsbrief, een islamitische huwelijksakte (Nikahnama) en een beëdigde verklaring die blijkbaar door Chashman was ondertekend dat ze zich moedwillig tot de islam had bekeerd en met een moslimman was getrouwd.

'Bang voor het leven'
Kerkleiders noemen gedwongen bekering de grootste uitdaging voor kwetsbare minderheidsgemeenschappen in Pakistan, terwijl rechtengroepen de ongelijkheid en marginalisering de schuld geven van uitbuiting van minderheidsgroepen.

"Het is heel triest en tragisch dat een groot aantal tienermeisjes uit zowel de christelijke als de hindoeïstische minderheidsgemeenschappen nog steeds het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting door deze roofdieren, maar slechts weinigen zijn in staat om zoveel moed te verzamelen en hun trauma in het openbaar te delen", zegt bisschop Azad Marshall, president van de Anglicaanse Kerk van Pakistan.

Marshall diende in januari 2021 een grondwettelijk verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof om tussenkomst van de rechtbank in de kwestie van verkrachting van minderheidskinderen die gedwongen worden te trouwen en zich te bekeren tot de islam. Zijn verzoekschrift en een daaropvolgend beroep werden echter afgewezen met aanwijzingen om een specifieke zaak aanhangig te maken.

Met het oog op de beslissing van de rechtbank verleende Marshall rechtsbijstand aan een arm katholiek echtpaar dat een uitspraak van het Hooggerechtshof in Lahore wilde aanvechten. Hun 14-jarige dochter, Nayyab Gill, viel door die uitspraak namelijk onder de voogdij van haar moslim "echtgenoot". Zijn beroep werd in juli 2021 bij het Hooggerechtshof ingediend en moet nog altijd worden behandeld door rechters.

"Verkrachting zorgt voor littekens bij de slachtoffers die ze voor het leven behouden. En in het geval van meisjes van tien jaar oud kan men zich niet eens voorstellen hoeveel pijn en afschuw deze kinderen van God hebben ondergaan, onder de dekmantel van religie", vertelt Marshall aan Morning Star News. "Genoeg is genoeg."

Hij riep rechtbank en regeringsfunctionarissen op om kennis te nemen van Saba's getuigenis en onmiddellijk een wetsvoorstel aan te nemen dat al is opgesteld tegen gedwongen bekeringen.

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties worden in Pakistan jaarlijks minstens 1.000 vrouwen uit religieuze minderheden, waaronder christenen en hindoes, onder dwang bekeerd en getrouwd. Hoewel Pakistaanse functionarissen dergelijke rapporten hebben afgedaan als "onzin en ongegrond", beweren activisten dat de werkelijke aantallen veel hoger kunnen zijn omdat veel gevallen niet worden gemeld.

Volgens het Centrum voor Sociale Rechtvaardigheid werden vorig jaar 60 gevallen van dubieuze bekeringen gemeld, met slachtoffers onder wie 30 christenen en 30 hindoes. Het hoogste aantal van 32 gevallen werd gemeld in de provincie Sindh. Het centrum meldde dat 70 procent van de slachtoffers jonger dan 18 jaar was en 63 procent 14 jaar of jonger.

Pakistan staat op de achtste plaats op de Ranglijst Christenvervolging van de 50 landen waar het het moeilijkst is om christen te zijn. Het land had het op een na hoogste aantal christenen dat vanwege hun geloof werd vermoord, na Nigeria, met 620 doden tijdens de rapportageperiode van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Verschrikkelijk dat er zoveel Christenen op gruwelijke wijze vervolgd worden. Jezus zegt in de Bijbel dat wie Hem lief heeft vervolgd zal worden en dat we moeten volharden in geloof. Dat wil naar mijn inzicht nog niet zeggen dat we dat maar gelaten over ons heen moeten laten gaan maar in geloof strijden tegen het kwaad door te volharden in gebed en actie ondernemen voor de vervolgde Christenen.
Vakanties
Hier adverteren?