Harris
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2022 door Patrick Goede

Kamala Harris houdt rondetafelgesprek met geloofsleiders vanwege abortusrel VS

Vice-president Kamala Harris is een rondetafelgesprek gestart met geloofsleiders uit verschillende kerkelijke stromingen in de Verenigde Staten van Amerika naar aanleiding van de op handen zijnde uitspraak van het hooggerechtshof over abortus. Dat meldt de Christian Post. Uit een conceptuitspraak van de hoogste rechters van de Verenigde Staten bleek eerder dat zij het landelijke recht op abortus terug willen draaien en de wetgeving hierover aan de staten zelf willen laten.

In haar openingstoespraak verwees Harris geen enkele keer direct naar God maar zei ze dat we allemaal "geloof nodig hebben". Harris: "We hebben geloof in elkaar nodig, geloof in ons land en geloof in de toekomst." 

Gemeenschappelijk doel
Geloofsleiders die aan het gesprek deelnamen waren onder meer Pastor Demetries Edwards van de 23rd Avenue Church of God in Oakland; Rabbi Dara Frimmer, hoofd van de Jesajatempel in Los Angeles; Sikh-advocaat en advocaat voor burgerrechten Nitasha Kaur Sawhney; Claire Lipschultz, vice-president van de raad van bestuur van de Nationale Raad van Joodse Vrouwen in Sacramento.; ds. Young Lee Hertig, uitvoerend directeur van de Innovative Space for Asian American Christianity; en anderen.

Harris zei verder dat de geloofsleiders die aanwezig waren "verschillende geloven en verschillende gemeenschappen vertegenwoordigen". Maar dat ze allemaal hetzelfde doel dienden, "om genezing, hoop en een gevoel van gemeenschap aan mensen te geven."

Roe vs Wade
Harris sprak vervolgens haar zorgen uit over de veranderende wetgeving met betrekking tot abortus. "Ik zou graag met deze geloofsleiders willen praten over de op handen zijnde beslissing van het Hooggerechtshof waarvan wij denken dat ze de principes en het uitgangspunt van het privacyrecht waar Roe vs. Wade voor staat, ongedaan zal maken.

In feite gaat het om het uitgangspunt van Roe en de kracht van Roe erom te kunnen zeggen dat mensen het recht moeten hebben om beslissingen te nemen over hun eigen lichaam. Dat vrouwen dat recht zouden moeten hebben en onbelemmerde toegang tot reproductieve gezondheidszorg genieten.”

Harris drong erop aan dat het steunen van Roe vs. Wade "niet betekent dat je je kernovertuigingen moet opgeven", en ze beweerde daarbij dat het "gewoon gaat om het erover eens zijn dat een vrouw die beslissing moet kunnen nemen met haar geloofsleider, met haar familie, met haar arts - en dat de regering die beslissing niet voor iemand zou moeten nemen.”

De directeur van Faith Communications, Andrew Brennan, heeft in een verklaring het rondetafelgesprek afgekeurd. "Gezinnen kunnen zich geen benzine of boodschappen meer veroorloven vanwege Joe Biden, en toch wil het Witte Huis het alleen maar hebben over hun radicale abortusagenda op de lange termijn - ze zouden er niet meer naast kunnen zitten dan wanneer ze het opzettelijk probeerden", zei Brennan.

Referenda
Hij vervolgt: “80 procent van de Amerikanen is van mening dat abortussen in het derde trimester in de meeste of alle gevallen verboden moeten worden” en dat “slechts 16 procent van de onafhankelijke kiezers vindt dat abortus op elk moment en om welke reden dan ook moet worden toegestaan.”

De VS is slechts één van de minder dan tien landen die abortussen na twintig weken zwangerschap toelaten, Nederland behoort ook tot die groep. Volgens het Republikeins Nationaal Comité plaatst dat de VS "in dezelfde rangen als China en Noord-Korea". Als Roe wordt vernietigd, wordt abortus niet automatisch illegaal in de VS, aangezien de abortuswet per staat bepaald wordt.

21 staten zullen abortus ofwel volledig verbieden of de procedure strenger inperken dan nu het geval is, is de verwachting. Daarnaast zullen zestien staten abortussen gedurende het grootste deel of gedurende de hele zwangerschap blijven toestaan, aangezien het recht op abortus is gecodificeerd in de staatswet. Tien staten zullen waarschijnlijk doorgaan met het handhaven van bestaande abortusbeperkingen en drie staten zullen binnenkort referenda houden om de abortuswet in de toekomst vast te stellen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Hoe doorzichtig... dit “gesprek” nu.