Eva
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 juni 2022 door Redactie

Bijzonder getuigenis: God wees Eva de weg die zij moest gaan

Hoe ziet mijn toekomst eruit? En wat zou God met mijn leven willen? Die vragen kunnen nog wel eens door het hoofd van een christen spoken. Dat gold ook lange tijd voor Eva, die afstudeerde aan de PABO en als juffrouw voor de klas stond. Desondanks bleven deze vragen in haar gedachten aanwezig en voelde ze een zeker verlangen om in het Midden-Oosten te dienen. Maar juist waar ze leek te stagneren in haar twijfels, was het God zelf die haar de weg wees. Maak tijd voor haar indrukwekkende getuigenis die ze begin maart deelde tijdens de Missieconferentie van Bijbelschool Gospel Mission.

“Nou, jullie zitten hier allemaal en sommigen zijn nog volop aan het zoeken naar een antwoord op de vraag waar God je hebben wilt. Sommigen weten het al en anderen zijn al weggeweest, om het zo te zeggen. De afgelopen jaren heeft God mij ook door een heel proces geleid, dat van kinds af aan begon. Ik werd puber en in 2015 heb ik belijdenis gedaan bij ons in de kerk. Tijdens de belijdenisdienst kreeg ik de woorden mee uit de tekst van Psalm 73 vers 28.”

“In die tijd studeerde ik nog aan de PABO. Als het goed is wordt je dan juf. Ik zat midden in een zoektocht, is dit echt wat ik wil? Kan ik dit wel? Ik was best wel onzeker en wist het eigenlijk allemaal niet zo goed. Ik kreeg dus deze tekst mee: ‘Maar mij aangaande, het is mij goed nabij God te wezen, ik zet mijn vertrouwen op de Heere Heere om al Uw werken te vertellen.”

Vakantie Bijbel Club
“In 2015 ben ik echt tot geloof gekomen en toen was het alsof ik dacht: ‘Al is het alleen maar dat ik juf moet zijn om al Uw werken te vertellen, dan is het goed. Maar in de zomervakantie die volgde, mocht ik naar Almere om daar de Vakantie Bijbel Club te doen. Sommigen in de zaal zullen dat wel kennen. Ondertussen was God verder gegaan in het proces. Ik had de PABO af en ik werd juf, maar nog steeds vond ik het lastig. Ik vroeg de Heere: ‘Als ik dan juf ben, wilt U mij dan ook een dankbaar hart geven?’ Dat was de eerste les die ik leerde.”

“De onrust bleef aanwezig. Moet ik toch niet naar het buitenland? Ik heb zelf veel liefde voor het Midden-Oosten, dus moet ik niet naar Israël of bijvoorbeeld Libanon? Maar God leerde mij: ‘Eva, je moet tevreden zijn met wat je nu hebt. Je kijkt teveel naar de toekomst, maar je bent nu juf. Wees daar dankbaar voor en tevreden mee.’ Op een gegeven moment had ik die lessen een beetje geleerd, en dacht ik: ‘Als dit dus de plek is, wilt U mij dan ook de vreugde geven?’ Want ik sta dan wel voor de klas, maar vind het werk nog niet ‘je van het.’ Elk jaar wordt het mooier. Als ik er nu met mensen over spreek, dan denk ik: Wat een mooi beroep.”

“Ik was elke keer met de toekomst bezig, maar ik leerde dat het koninkrijk van God al begint op de plaats waar je nu bent. In de gemeente, maar ook bij je buren en vrienden. Het duurde even voordat ik die lessen geleerd had. Maar toch bleef de onrust aanwezig. Twee jaar geleden, op zondag 1 maart 2020, bezocht ik ook de Missieconferentie. Peter Baan hield zijn lezing en daarna was er een moment dat als je jezelf opnieuw aan God wilde toewijden, je naar voren kon.”

Missieconferentie
“Op dat moment zat ik naast mijn vriendin en het was alsof God mij liet zien: ‘Eef, je stelt allemaal voorwaarden’ Dat klopte, ik had best wel wat voorwaarden. Als ik naar het buitenland wil, wil ik naar het Midden-Oosten. Maar dan niet naar Afghanistan. En ja, ik wil graag een man, maar dan niet voor mijn 30e. God liet mij zien dat ik al die voorwaarden aan het stellen was. Toen brak die zondagmiddag 1 maart 2020 aan. Ik legde mijn voorwaarden bij de Heere. Het was een heel mooi en heilig moment.”

“Het leven ging weer verder en vorig jaar was ik ook bij de Missieconferentie aanwezig. Aan de ene kant ervoer ik rust, anderzijds toch weer die onrust. Al was ik er op dat moment minder mee bezig. Mensen zeiden tegen mij: ‘Ga met zendingsorganisaties praten.’ Maar dat vond ik best al een grote stap. In 2015 ben ik naar Almere gegaan en daar heb ik tot 2019 Vakantie Bijbel Werk gedaan. Toen zag ik Almere als een gesloten boek.”

“Toch kreeg ik vorig jaar (2021) een appje van: ‘Eva, ga je toch weer mee naar de Vakantie Bijbel Club?’ “Ik zei tegen de Heere dat ik inmiddels op de goede plek zat en dat ik dankbaar ben. Voordat de Vakantie Bijbel Club begon, kwam ik een vacature tegen voor het buitenland. Dat deed ontzettend veel met mij. Sommigen die mij goed kennen, weten ook dat ik daarvoor al veel vacatures voorbij heb zien komen. Ik besloot te bidden en ik kreeg antwoord van God.”

Almere
God gaf Eva echter een heel ander antwoord dan ze zelf verwachtte. “God veranderde eigenlijk het hele proces. Ik kreeg liefde voor Almere, ook hoorde ik dat er in de stad een huis vrijkwam. Ik hield een gebedsdagboek bij. Ik heb hem volgeschreven met vragen als: ‘Moet ik naar Almere, Heer?’ Het was voor mij zo apart, want ik dacht niet altijd meer aan het buitenland.”

“In die tijd kwam heel vaak de tekst uit Hebreeën 13 vers 5 en 6 in mijn gedachten en gebeden terug: ‘Uw wandel zij zonder geldgierigheid en zijt vergenoegd met het tegenwoordige, want Hij heeft gezegd: Ik zal u niet begeven en Ik zal u niet verlaten. Zodat we vrijmoediglijk durven zeggen: De Heer is mijn helper en ik zal niet vrezen wat mij een mens zal doen.’

Ik was er in gebed mee bezig. Ik vroeg de Heere: ‘Waarom komt deze tekst zo vaak terug?’ Wat gaat er aankomend jaar gebeuren dat ik deze tekst zo veel nodig heb? Als een juf of meester jarig is, is het de gewoonte dat de kinderen voor je zingen. Ik zag al die kinderen en dacht: ‘Dit is misschien wel de laatste keer hier.’ Waarom dacht ik dat? Achteraf zie je dat God je er al op voorbereidde.”

“Maar als ik naar Almere zou gaan, zou dat betekenen dat ik mijn huisgenoten moet loslaten, mijn ouders die tegenover mij wonen en mijn gemeente. Maar God zei: ‘Ik zal u niet begeven en Ik zal u niet verlaten.' Als hij dit zegt, Hij is betrouwbaar, dan zal Hij het ook doen.”

Inmiddels woont Eva sinds maart dit jaar in Almere. Ben je benieuwd naar haar volledige verhaal? Bekijk dan hieronder de video.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen