politie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2022 door Redactie

Opwekking overschaduwd door verdrietig overlijden: politie sluit misdrijf uit

Na enkele dagen zoeken kwam er dinsdagavond een treurig einde aan de zoektocht naar 39-jarige Reinder Bruinsma, die sinds zaterdag vermist werd vanaf Pinksterconferentie Opwekking. Zijn lichaam werd in een kanaal in de directe omgeving van het conferentieterrein in Biddinghuizen gevonden. De politie sluit een misdrijf uit. 

De 39-jarige man was de laatste tijd steeds fanatieker gelovig geworden, zo vertelden familieleden reeds tegenover verschillende media. "Hij was altijd al gelovig, maar de manier waarop veranderde de laatste tijd", aldus broer Peter tegenover De Gelderlander. Zo zou hij steeds meer in de Bijbel zijn gaan lezen en werd hij stelliger in bepaalde opvattingen. Peter noemde tegenover het medium ook een specifiek voorbeeld: “Hij kon mensen in de ogen kijken en zien of zij de ‘Geest’ wel of niet hadden.” Al met al ontstaat er een beeld van een gelovige man die op een gegeven moment doorsloeg in bepaalde opvattingen, zo beaamt ook zijn broer.

De broers hadden een hechte band, woonden zelfs bij elkaar. Reinder was in eerste instantie vertrokken uit Apeldoorn, waar zijn roots liggen, om in Zwolle te gaan wonen. Daar kon hij echter niet wennen waarop hij besloot om weer terug naar Apeldoorn te gaan om dichtbij zijn familie en vrienden te kunnen wonen. Daarom woonde hij bij zijn broer Peter. Hij werkte in de bouw en was zeer missionair ingesteld. Zijn moeder vertelt tegenover het Nederlands Dagblad dat Reinder gedreven was mensen op te roepen tot bekering en ook daar een beetje in doorsloeg. Hij was gefascineerd door het einde der tijden en leek steeds meer in de war.

Opwekking
Terug naar de Pinksterconferentie. Reinder besluit samen met vrienden naar Opwekking te gaan. Het plan is om het hele weekend te blijven. Vrijdag wordt hij nog volop gezien op het conferentieterrein. Zo weet evangelist Daniel van Deutekom, die actief is bij het nazorgteam van Opwekking, zich te herinneren samen met hem gebeden te hebben. ‘Ik kan me zijn gezicht en naam nog herinneren. Volgens mij vroeg hij verder nog om gebed voor de Heilige Geest.’ Dit zou vrijdagavond hebben plaatsgevonden. Op het conferentieterrein maakt hij een verwarde indruk en roept hij meerdere keren hardop religieus getinte leuzen, zo bevestigen verschillende betrokkenen.

Die avond gaat de man naar zijn tent op veld G van de camping op het conferentieterrein. In de nacht horen buren hem hardop bidden en proclameren in de tent. Vervolgens zou Reinder zaterdagmorgenvroeg, gekleed in pyjamabroek en op blote voeten, zijn tent verlaat. Reinder keert echter niet meer terug en is vanaf dat moment vermist. Zijn vrienden komen er om 08:00 uur 's morgens achter dat hij niet meer in zijn tent is.

Als de 39-jarige man in de loop van de zaterdag niet meer gezien wordt, begint zijn omgeving steeds meer ongerust te raken. De organisatie van het festival én de politie worden ingeschakeld. Vanaf dat moment beginnen zowel de politie, de Opwekking-organisatie als een groep vrienden en bekenden een grootschalige zoektocht naar Reinder. Zowel op het conferentieterrein zelf als in de directe omgeving wordt grondig gezocht. De gebedsteams van Opwekking zijn vanaf zaterdag ook voortdurend in gebed voor de situatie. Verder laat de organisatie alle communicatie en berichtgeving over aan de politie. Hoewel diverse mensen stellen de man na zaterdagmorgen nog te hebben gezien en dit ook aan de politie doorgeven, leidt dit niet direct tot een doorbraak. Ook weet men niet of Reinder al dan niet vrijwillig is verdwenen.

Lichaam gevonden
Terwijl de Opwekkingsconferentie doorgaat en de vermissing van de 39-jarige man langs de meeste bezoekers heengaat, wordt er door de politie, de organisatie van Opwekking en vrienden en kennissen van Reinder volop gezocht. Vanaf maandag wordt er ook op (sociale) media veel aandacht besteed aan de vermissing. Tal van regionale en landelijke media maken melding van de vermissing van Reinder en ook op social media worden berichten hierover veelvuldig gedeeld. Allemaal in de hoop dat de man snel gevonden wordt.

Op dinsdagavond 7 juni, als de Opwekkingsconferentie al ruim een dag voorbij is, wordt er tijdens de zoektocht van familie, vrienden en kennissen van Reinder Bruinsma een lichaam gevonden. Het levenloze lichaam wordt aangetroffen in een kanaal in de directe omgeving van het conferentieterrein waarop men direct de politie inschakelt. Politie, forensische dienst en brandweer werken samen om het lichaam uit het water te halen. Over de identiteit kan de politie in het begin vanzelfsprekend niets zeggen. Later op de avond, even voor elven uur, meldt Politie Flevoland dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de identiteit van de persoon nog niet is vastgesteld.

Broer Peter laat op dat moment echter al via social media weten dat het lichaam van zijn broer gevonden is. Hij laat het bij een kort bericht en bedankt alle mensen voor de hulp en de steun die ze hebben geboden de afgelopen dagen. Later voegt hij eraan toe dat het nog wel officieel bevestigd moet worden. Die bevestiging komt woensdag als ook de politie laat weten dat het gevonden lichaam van Reinder is: 'Inmiddels is vastgesteld dat het gaat om de vermiste Reinder Bruinsma uit Apeldoorn. Er is geen sprake van een misdrijf. We wensen de nabestaanden sterkte. Iedereen bedankt voor hun inzet bij de zoektocht.' De politie vraagt ook eerder gedeelde foto's te verwijderen en zal het onderzoek sluiten. Wat er precies gebeurd is, is lastig vast te stellen. 

Een vreselijk drama waarvoor steun en gebed gevraagd wordt. Vanuit alle hoeken komen dan ook steunbetuigingen en gebedsoproepen voor familie, vrienden en overige nabestaanden van de 39-jarige Reinder Bruinsma. 

Reactie Stichting Opwekking
Ook Stichting Opwekking heeft inmiddels gereageerd: ‘We hebben met ontzetting en verdriet kennisgenomen van het overlijden van Reinder Bruinsma’, schrijft men op de website. ‘Reinder was het afgelopen weekend als bezoeker op de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking op het evenemententerrein van Walibi Holland, en werd sinds zaterdag vermist.’

‘In verschillende media wordt Reinder beschreven als een gelovige en gevoelige jongen’, vervolgt de stichting. ‘Een jongen die troost zocht op de Pinksterconferentie, in een tijd die verwarrend en complex is. We geloven dat Reinder op dit moment bij God mag zijn, waar hij zo naar verlangde. Op een plek waar geen zorgen meer zijn.’

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Sterkte voor de familie en vrienden!
Vakanties
Hier adverteren?