Joseph Zen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juni 2022 door Jubilee Campaign Nederland

Gepensioneerde kardinaal (90) gearresteerd in Hongkong

De gepensioneerde, 90-jarige, rooms-katholieke Kardinaal Joseph Zen, een zanger en ten minste twee anderen zijn in Hong Kong gearresteerd op verdenking van samenzwering en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Het gaat om voormalige bestuursleden van een door de regering opgeheven stichting voor humanitaire hulp. Ze zouden hebben ‘samengespannen met buitenlandse krachten’.

In 2020 riep de regering van Hong Kong een nieuw orgaan in het leven: De Commissie voor de Bescherming van de Nationale Veiligheid. Onder de nieuwe wet hoeft de commissie haar werkzaamheden niet openbaar te maken. Ook is het niet mogelijk om de besluiten van deze commissie door een onafhankelijke rechter te laten toetsen. Daarnaast heeft de politie van Hong Kong een nieuwe nationale veiligheidsafdeling opgericht die boven de wet is geplaatst en voor de communistische partij in Peking heimelijk toezicht houdt op de burgers in Hong Kong. Dit betekent dat burgers niet meer kunnen beschikken over politieke of juridische procedures waarmee de overheid gecontroleerd kan worden.

Geselecteerde bisschoppen
Kardinaal Zen is in de afgelopen jaren een van de weinige leidinggevende christenen in Hong Kong geweest die zich kritisch over het onderdrukkende bewind van de communistische partij heeft uitgesproken. In 2018 nam hij bij voorbeeld radicaal stelling tegen het besluit van het Vaticaan over afspraken met de communistische partij in Peking betreffende de aanstelling van bisschoppen in China. Door de jaren was het namelijk niet de katholieke kerk die zorg droeg voor de selectie van bisschoppen en andere geestelijk leiders; het recht om te bepalen wie er in de christelijke kerken uiteindelijk in leidinggevende posities worden geplaatst, ligt al heel lang volledig bij de communistische partij.

Ondanks het feit dat dit duidelijk indruist tegen christelijke principes, besloot Paus Franciscus in 2018 de benoeming van de door Peking geselecteerde bisschoppen toch officieel goed te keuren. Volgens het Vaticaan zou de onderwerping van de kerk aan de communistische partij en de samenwerking met de regering goed zijn voor de verkondiging van het evangelie in China. Kardinaal Zen noemde dit een verraad aan de ondergrondse christenen in China, wiens leiders niet bereid zijn om zich te onderwerpen aan ‘de geregistreerde staatskerk’.

Onder president Xi Jinping, China's machtigste leider sinds Mao Zedong, zien we dat de vrijheden van gelovigen steeds verder worden ingeperkt. De arrestatie van een 90-jarige kardinaal in Hong Kong vanwege zijn kritiek op de overheid is een nieuw dieptepunt in de steeds verder uitbreidende tirannie door de communistische partij in China.

Internationale druk
De Vaticaanse woordvoerder, Matteo Bruni, stelt dat de paus “met bezorgdheid kennis heeft genomen van het nieuws van de arrestatie van kardinaal Zen en de ontwikkeling van de situatie met extreme aandacht volgt”.

Bovenstaand bericht verscheen op de site van de christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign.

Lees hier meer over het werk van Jubilee Campaign

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
SIMPEL VOORSTEL.

EUropese LANDEN ZET PER DIREXT 25 % EXTRA INVOERRECHTEN op ALLE PRODUCTEN die in HongKong (PLUS ALLE ANDERE VIJFTIG LANDEN MET HOGE CHRISTEN VERVOLGING, zie Open Doors!) gemaakt worden!

Stop die EXTRA inkomsten in het FONDS CFDF (Christian Fysical Defense Force)

En bewapen daarmee Christelijke gemeenschappen, die in de FRONTlinie liggen!