Mystery Guest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juni 2022 door Alpha Nederland

Alpha Nederland helpt kerken te groeien in gastvrijheid met Project Mystery Guest

Hoe gastvrij is de kerk in Nederland? Dat hoopt Alpha Nederland uit te vinden met Project Mystery Guest. Dit jaar kunnen kerken ontdekken hoe gastvrij zij zijn en welke groeikansen er liggen.

Alpha Nederland geeft kerken dit jaar de kans om door een mystery guest bezocht te worden. Kerkleiders kunnen hun gemeente of parochie hiervoor aanmelden via alphanederland.org/mystery-guest. De mystery guests bezoeken onaangekondigd een dienst of viering en rapporteren hun ervaringen op het gebied van gastvrijheid.

Dorine Sommer, projectleider Project Mystery Guest vanuit Alpha Nederland: “Gastvrijheid is een van de belangrijkste waarden van de kerk. Vanuit Alpha Nederland ondersteunen we kerkleiders in het bezinnen op de plek van missie in de gemeente. Daar komt automatisch een thema als gastvrijheid bij kijken. Met dit project helpen we kerkleiders om vanuit de ogen van een gast naar de staat van gastvrijheid te kijken én te zien waar de kansen voor groei liggen.”

Inhoudelijke inzichten
Elke kerk die bezocht wordt door een mystery guest, ontvangt een uitgebreide rapportage en handvatten om aan de slag te gaan met het thema gastvrijheid in hun kerk. De resultaten van deze bezoeken zijn momentopnames. Project Mystery Guest is daarmee geen wetenschappelijk onderzoek, maar geeft interessante en inhoudelijke inzichten over de gastvrijheidscultuur binnen de kerk in Nederland.

Ervaring pilotkerk
Steven Parmentier is voorganger van Open Hof Hillegom, een van de kerken die in de pilotfase van dit project bezocht is door een mystery guest. “De rapportage was grotendeels bemoedigend en bood op een aantal punten een fris perspectief. We gebruiken het als handvat om met de gemeente het thema gastvrijheid verder vorm te geven.”

Trendrapport
De resultaten van alle reportages worden door Alpha Nederland in het najaar geanalyseerd om opvallende elementen te ontdekken en een trendrapport samen te stellen. In november organiseert Alpha Nederland een inspiratie-evenement voor kerkleiders rondom het thema gastvrijheid. In dit evenement onder de noemer ‘De Kansen voor de Kerk’ wordt aandacht besteed aan de bevindingen en denken deelnemers na over de cultuur in en de kansen voor hun kerk.

Over Alpha Nederland
Alles wat wij als Alpha Nederland doen, is voor de kerk, met de kerk en door de kerk. Samen met honderden kerken en groepen verwelkomen we jaarlijks ruim 15.000 mensen op onze cursussen. Het is onze droom dat in 2036 één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus hebben gehoord via Alpha.

Klik hier voor meer informatie

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Leuk initiatief!

Maar ik vind het ook leuk om een gewenst voorval te laten zien zoals het in de bijbel staat: "Maar stel dat iedereen profeteert en er komt een ongelovige binnen. Dan wordt hij er door die mensen van overtuigd dat hij een schuldig mens is en zal hij tot geloof komen. Want zijn diepste geheimen komen aan het licht. En hij zal zich op zijn knieën laten vallen en God aanbidden. Hij zal zeggen dat God inderdaad bij jullie aanwezig is." 1 KORINTIËRS 14:24