Richard Groenenboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 juni 2022 door Redactie

Richard Groenenboom sprak Iraanse christenen: “Zij hebben zo'n enorme honger naar God”

Voor Iraanse christenen is het in hun thuisland vrijwel onmogelijk om hun geloof openlijk te uiten. Het organiseren van grote bijeenkomsten brengt grote risico`s met zich mee. Daarbij werden vorige maand nog twee Iraanse vrouwen opgesloten omdat ze kortgeleden christen zijn geworden. Dat zorgt ervoor dat steeds meer jonge gelovigen Iran verlaten en hun heil elders zoeken. Zoals bijvoorbeeld in Turkije, waar onlangs een conferentie voor Iraanse christenen gehouden werd. SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom was erbij en zegt onder de indruk te zijn.

“Wat is nu de situatie van christenen in Iran”, luidt de eerste vraag van presentator Stephan Bouman. “De situatie van christenen is al jaren moeilijk, al jarenlang staat het land hoog genoteerd op de ranglijst christenvervolging van collega-organisatie Open Doors”, is het antwoord van Groenenboom. “Wat we zien is dat de vervolging eigenlijk van twee kanten komt. Enerzijds vanuit de familie of de directe mensen in hun omgeving, anderzijds vanuit de overheid. Zij zien de groei van het christendom als een grote bedreiging. Je kunt je afvragen waarom dat zo, want christenen zijn geen gevaar voor de overheid.”

Ondanks de vervolging groeit het christendom in Iran volgens Groenenboom. “Er zijn getallen die zeggen dat er nu meer dan een miljoen christenen in Iran zijn, op een bevolking van 85 miljoen inwoners. Dat wordt met lede ogen aangezien. Kerken zijn eigenlijk verboden. Christenen die bij elkaar komen, doen dat maximaal in groepjes van 10 man. Dat wordt ook geadviseerd. Je kunt heel gemakkelijk beschuldigd worden van blasfemie, belediging van de profeet. Dat zie je bijvoorbeeld ook in een land als Pakistan”, vertelt Groenenboom.

“En dat gebeurt met name op het moment dat je evangeliseert of heel actief bezig bent om het evangelie met anderen te delen. Dan kan het zomaar zijn dat je wordt opgepakt en je jarenlang in de gevangenis zit.”

Bouman zegt vervolgens dat er dus eigenlijk geen mogelijkheid is voor Iraanse christenen om hun geloof te kunnen beleven of te delen. “Daar moeten ze inderdaad heel voorzichtig mee zijn. Het gebeurt wel, er zijn mensen die tot geloof komen. Vaak gaat dat via-via, bijvoorbeeld via een vriend of vriendin. Zo verspreidt het zich als een olievlek.”

Ook op internet wordt het evangelie gedeeld, vertelt Groenenboom. “Mensen kijken naar YouTube filmpjes of krijgen een Bijbel van iemand. Maar het houden van grote bijeenkomsten is heel gevaarlijk.”

Ondanks de situatie voor christenen in Turkije ook niet ideaal is, hebben zij daar wel de mogelijkheid om samen te komen en uiting te geven aan hun geloof. “Dat is best bijzonder, want christenen hebben het onder Erdogan in Turkije ook niet heel goed. Maar omdat Iraniërs een andere taal spreken, kunnen ze in Turkije wel conferenties houden en elkaar ontmoeten”, zegt Groenenboom.

De mensen die Groenenboom tijdens de conferentie ontmoet heeft, waren volgens hem ‘jonge gelovigen’, christenen die nog maar relatief kort geloven. “Dan heb je het over Iraniërs die soms nog maar twee of soms nog maar een jaar geleden christen zijn geworden. Wat mij opgevallen is, is de enorme gretigheid van deze mensen om Gods Woord te horen. Wij kunnen soms al op onze stoel gaan draaien als een preek langer dan een half uur duurt.”

Benieuwd naar het volledige verhaal van Richard Groenenboom? Zie dan de video hieronder.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen