Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2022 door Jeffrey Schipper

CGK-predikant J. van Amstel (86) na ernstig ziekbed overleden

Ds. J. van Amstel is in de nacht van dinsdag op woensdag na een ernstig ziekbed overleden. De 86-jarige emerituspredikant, verbonden aan de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) overleed in zijn woonplaats Ede, laat het Reformatorisch Dagblad weten.

Van Amstel was maar liefst 32 jaar verbonden aan de CGK in Ede: van 1978 tot 2010. Daarvoor was hij als predikant actief in Middelburg en Enschede-West. Na zijn emeritaat in 2010 blikte CIP.nl met de predikant terug op zijn periode als gemeentepredikant. Over zijn tijd in Ede vertelde Van Amstel: "Er waren veel mogelijkheden om elders voorganger te zijn. Uit Nunspeet kreeg ik zelfs tot vier maal toe een beroep. Maar ik vond het een zegen om in Ede te mogen blijven. We waren aan elkaar verknocht. Een vertrek is nooit een optie geweest. Het mooie is dat je als gemeente elkaars levens ten volle kent."

De dominee vertelde in het interview hoe hij heeft geprobeerd om Jezus na te volgen in zijn ambt: 'Satan, ga weg!', kreeg hij op de stoep bij een gemeentelid te horen. Van Amstel destijds: "Later heeft ze in een brief om vergeving gevraagd. Tot vier keer toe heb ik in mijn ambtsperiode een soortgelijke brief gekregen. In al die gevallen heb ik geleerd om de minste te zijn. Op die momenten moet je jezelf verloochenen. Wanneer ik denk aan de Heere Jezus, is dat een stuk gemakkelijker. Hij riep aan het kruis, 'Heere, vergeef het hen'."

De predikant erkende in het interview dat zijn gezin niet altijd op de eerste plaats stond. "Tot één van mijn kinderen op een gegeven moment zei: 'Papa, u vindt het belangrijk en leuk. Maar wilt u op zaterdagavond niet meer uit spreken gaan? Kom gezellig met ons een kopje koffie drinken.' Sinds die opmerking ben ik op zaterdagavonden niet meer het huis uit geweest. Bij een jubileum zei één van mijn dochters later: 'Papa, u was heel vaak weg. Maar als u thuis was, was u thuis.' Dat ontroerde mij enorm."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Sterkte voor alle nabestaande. Prediant J. Van Amstel was de eenvoud zelve maatr diende de Heere met zijn hart en onderwees recht in de leer.