Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 juni 2022 door Ds. Arie van der Veer

De Pinksterboodschap van Arie van der Veer: wacht niet op het vuur van anderen

Vertrouwelingen die president Poetin willen spreken, moeten vooraf 14 dagen in quarantaine. Dat is bij God wel even anders. Dag en nacht is Hij voor wie Hem zoekt te vinden.

A.s. zondag vieren we het Pinksterfeest. Met als boodschap dat God door het volbrachte werk van Jezus Christus ook in onze harten wil wonen. God gaat nog een stap verder.

5 juni. Het is maar een datum.
Maar een goede voorbereiding op de viering van Pinksterfeest is nooit weg. Voorbereiding van de voorganger, maar ook van de hele gemeente.

Ik heb jullie gevraagd of je mee wil doen. Dominees maken preken. Wat doe jij?
Wat hebben de volgelingen van toen gedaan en wat doen christenen nu?

Ik heb je gevraagd mee te doen aan actuele invulling van ‘de tien dagen’. De tijd tussen de viering van Hemelvaart en die van Pinksteren.

Er zijn elementen die alleen voor toen golden. Dat was allereerst het gebed om de komst van de Heilige Geest. Dat gebed voor heel Gods kerk is niet meer nodig. Of het zou moeten zijn om een opwekking, een herleving. Dat kan zeker. In het boek Handelingen lees je ook dat het gebeuren zich enige tijd later herhaalde.
Ook hoeven wij geen twaalfde apostel te kiezen. Zij hebben toen in die tien dagen de vacature van Judas opgevuld.

Maar er zijn ook elementen die nog altijd van toepassing zijn. Passend ook bij een actuele invulling van ‘de tien dagen’. En dat is allereerst het gebed. Er staat ‘vurig en eensgezind wijdden zij zich aan het gebed’.

Laten we bidden voor onze gemeenten, voor onze voorgangers en om bijzondere Pinksterdagen. Na twee jaar corona komen we weer allemaal samen. In de plaatselijke kerken, maar ik wijs ook op de grote Pinksterconferentie van Opwekking. Ook al zal het misschien door de enorme belangstelling daar thuis wat minder bezet zijn. Deze conferentie kan een boost zijn voor heel Nederland. En dat hebben we nu vooral nodig.

Vroeger had ik het gevoel van een soort concurrentie. De kerk was minder vol. Een groot deel van de gemeente zal ook a.s. zondag weer op Walibi te vinden zijn. De jeugd bijvoorbeeld. Laat ze maar aangestoken worden ‘met vuur’. En als je net zoals ik thuis bent, doe juist extra je best om het voor de thuisblijvers juist heel bijzonder te maken.

Elementen van toen.
Maar ook nieuwe elementen.

Dingen die je in Handelingen 2 niet leest. Toen hadden ze bijvoorbeeld nog niet de Bijbel zoals wij die hebben. Je zou deze week bijvoorbeeld Johannes 14-16 kunnen lezen. Hoofdstukken die veel vertellen over het werk van de Heilige Geest.

En dan om niet te vergeten: liederen over Gods Geest. Die zouden pas na dat Pinksterfeest ‘geboren’ worden. We hebben een paar psalmen die de naam van Gods Geest noemen zoals Psalm 25 (Here maak mij uwe wegen). Psalm 51 (Neem uw heilige Geest niet van mij), Psalm 119 (Dan vloeit mijn mond).
Maar er zijn er zoveel meer. In het Liedboek zijn er velen te vinden. Ook in de bundel Opwekking. Sela heeft prachtige liederen gemaakt.

Ik wees jullie eerder op de belofte van dromen dromen en gezichten zien. Daar mogen we om bidden en voor openstaan. Nergens wordt in het Nieuwe Testament gesproken over een streep. Gods Geest is nog altijd dezelfde.

Bereid je voor.
Wacht niet op het vuur van anderen.
Jouw vonk kan een vuur doen ontbranden.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen