rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2022 door Redactie

Voormalig evangelisch voorganger De Deur vrijgesproken van ontucht

Evert V., een voormalig voorganger van Evangelische gemeente De Deur in Zwolle, is door de rechter vrijgesproken van ontucht. Hoewel de rechtbank bewezen acht dat hij seksuele handelingen verrichtte met een jong vrouwelijk gemeentelid, is er onvoldoende bewijs dat hij dit deed vanuit een positie als hulpverlener.

Volgens de vrouw, die eerder in het Reformatorisch Dagblad met haar verhaal naar buiten kwam, heeft de voormalig voorganger misbruik gemaakt van de machtspositie waarin hij zich bevond. Ze keek naar eigen zeggen tegen hem op als ‘gezalfde van God’ waardoor ze het moeilijk vond om hem iets te weigeren. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf, contactverbod en een schadevergoeding van 9000 euro tegen de man geëist. De rechtbank stelt echter dat er onvoldoende bewijzen zijn om “vast te kunnen stellen dat de man zich in een rol van hulpverlener bevond en de vrouw een afhankelijkheidspositie had”. De rechtbank spreekt dan ook over een vriendschappelijke band tussen de twee die uiteindelijk is overgegaan in een seksuele relatie.

Het slachtoffer vertelde in haar verklaring dat ze jarenlang door de voormalig voorganger is gemanipuleerd en misbruikt. Ze vertelt in haar slachtofferverklaring onder meer over een bizar incident. Ze kon geen kinderen krijgen en daarom zegende hij (met handoplegging) haar borsten zodat ze moedermelk zouden gaan produceren. Ook vertelde ze dat de seksuele handelingen niet het ergste waren. “Dat was het geestelijk misbruik en de manipulatie. Hoe kon ik zo dom zijn en ja zeggen tegen zijn gekke verzoeken? Omdat hij de leider was. Ik dacht: als ik mijn mond open doe, kan de kerk van God niet verder groeien en gaan de mensen naar de hel.”

Evert V. stelde eerder al dat de slachtofferverklaring “vol leugens” staat. De rechtbank ziet dus te weinig bewijs voor ontucht en sprak hem daarom vrij. Het OM gaat zich beraden op een eventueel hoger beroep.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen