Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2022 door Patrick Goede

Leider van de Methodistenkerk in Nigeria vrijgelaten na ontvoering

Het hoofd van de Methodistenkerk in Nigeria, Samuel Kanu, is vrijgelaten nadat hij afgelopen zondag was ontvoerd, zo bevestigt een kerkelijke functionaris aan de BBC. Hij reisde met twee andere priesters op een snelweg in de zuidoostelijke staat Abia toen ze werden ontvoerd.

Het is onduidelijk hoe ze zijn bevrijd, maar separatistische groeperingen plegen regelmatig ontvoeringen in de regio. Zijn vrijlating heeft geleid tot opluchting en een juichstemming in de christelijke gemeenschap van Nigeria.

Kort nadat het nieuws van de ontvoering naar buiten kwam, hielden leden van de Methodistenkerk in het land elk uur bidstonden voor de vrijlating van Dr. Kanu en de andere priesters.

"Zijne Eminentie, Samuel Kanu, is een vredelievende christelijke leider" wiens ontvoering "als een schok kwam", vertelde eerwaarde Nosakhare Nosayaba van Abuja's Methodist Cathedral of Unity aan de BBC na zijn ontvoering.

Ontvoeringen, vaak voor losgeld, komen in delen van Nigeria vaker voor. Er is ook een heropleving van aanvallen door gewapende bendes, waaronder islamitische militante groeperingen in het noorden, in de voorbereidingen op de nationale verkiezingen van volgend jaar.

Onrust
Een groot deel van de onrust in de zuidoostelijke regio van Nigeria komt van separatisten die een afgescheiden staat eisen. De regering geeft de beweging van de inheemse bevolking van Biafra (Ipob) de schuld van de vele aanvallen in de regio, wat Ipob ontkent. Het is echter niet bekend wie de geestelijken zondag heeft ontvoerd. Naar verluidt waren de ontvoerders gewapend. Een aantal recente gewelddadige aanslagen in het land blijft ook onopgelost.

Vorige week werden in de noordwestelijke staat Katsina twee rooms-katholieke priesters ontvoerd en die worden wel nog steeds vastgehouden. Gewapende mannen braken in in de pastorie van een kerk om de geestelijken en twee anderen te ontvoeren.

Onthoofd
Onlangs werd ook een lokaal parlementslid ontvoerd door onbekende schutters. Zijn lichaam zonder hoofd werd later gevonden. In april werden een mannelijke en een vrouwelijke soldaat die hoopten te trouwen, onthoofd toen ze naar de regio reisden om hun familieleden te informeren over hun geplande huwelijk.

Bij een afzonderlijk incident op zondagochtend werden twee mensen ontvoerd toen gewapende mannen hun huis binnendrongen in Lafia, in de staat Nasarawa, in de buurt van de hoofdstad Abuja. Bij die aanval werd een persoon doodgeschoten.

Nigeria staat op plek 7 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. De afgelopen jaren was de natie het land met de meeste omgekomen christelijke slachtoffers.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is onduidelijk hoe ze zijn vrijgekomen!!!