Rianne van Wingerden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 juni 2022 door Redactie

Rianne van Wingerden: "Als je besmet bent met het Mercy Ships virus, kom je daar niet meer vanaf"

Rianne van Wingerden werkte als verpleegkundige op vrijwillige basis voor Mercy Ships. Met het schip ‘Afrika Mercy’ is van Wingerden meerdere malen naar het Afrikaanse continent afgereisd om daar mensen te verzorgen. In een video van Mercy Ships Holland blikt ze terug op haar ervaringen aan boord en is het volgens haar een absolute aanrader om voor de organisatie te dienen.

“Ik ben Rianne van Wingerden en ik woon in Gorinchem. Ik ben heel veel keren op Mercy Ships geweest. Vier keer betrof het een korte periode van acht tot tien weken en van 2017 tot maart 2020 heb ik als long-term ‘outpatient nurse’ op het schip gewerkt. Dat is eigenlijk de nazorg die aan patiënten geboden wordt, je kunt het vergelijken met een polikliniek in Nederland.”

“Als de mensen op het schip komen, zie je vaak doffe en treurige ogen. Er zijn kinderen bij die bijvoorbeeld nog nooit de zee of een schip gezien hebben, het is allemaal wat vreemd voor ze. Maar als ze een paar dagen op het schip zijn en de operatie achter de rug is, bloeien ze helemaal op. Als ze een spiegel krijgen en zien hoe ze opgeknapt zijn, gaan die ogen hoe langer hoe meer glimmen. Tegen de tijd dat ze bij mij komen, zijn ze al zo gewend en voelen ze zich zo vrij dat ze bijna huppelend binnenkomen.”

Rianne van Wingerden verleende veel wondzorg aan boord, vertelt ze. “Dat vond ik echt een uitdaging. Eigenlijk komen alle patiënten wel in de ‘outpatient’ terecht. Soms maar voor een enkele keer maar het kan ook voor maanden zijn. Je bouwt een band met mensen op en je bent inderdaad ontzettend blij als ze weer naar huis kunnen. Mensen zijn veel dankbaarder maar aanvaarden ook dat dingen soms niet kunnen. In Nederland aanvaarden we dat niet. Als er iets niet kan, moet de dokter het maar fixen.”

“De mensen daar wachten soms jarenlang op een wonder. En dan komt het schip. Dat is voor hun een wonder, zoiets kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen”, zegt Van Wingerden die het iedereen aanraadt om voor een kortere of langere tijd voor Mercy Ships te dienen. “Er zijn veel mensen op het schip nodig. Probeer te gaan, want het is echt heel bijzonder. Je bent in een Afrikaans land en je leert een andere cultuur kennen. En ja, ze roepen altijd dat als je besmet bent met het ‘Mercy Ships virus’, je daar niet meer vanaf komt. Als je daarmee besmet bent, wil je dus eigenlijk iedere keer weer terug.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Lees hier meer over het werk van Mercy Ships

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen