Eline Gorter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2022 door Redactie

Nederlandse Patiënten Vereniging maakt zich zorgen over mogelijke uitbreiding embryowet

De VDD en D66 zouden de huidige embryowet willen verruimen. Als het aan de twee coalitiepartijen ligt, zou het mogelijk moeten worden om embryoselectie toe te staan voor wetenschappelijk onderzoek. Dit tot grote zorg van Eline Gorter van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). “Wij zien embryo`s als een beginnend mensenleven dat door God geschapen is”’, zegt Gorter in een uitzending van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!.

“Wat houdt die verruiming in?”, luidt de eerste vraag van presentatrice Sara van Oordt. “Er zijn twee voorstellen die deze partijen hebben gedaan”, zegt Eline Gorter. “Het eerste voorstel is om embryo's te kweken voor wetenschappelijk onderzoek. Nu mogen onderzoekers alleen embryo's gebruiken die over zijn na IVF-behandelingen. Het tweede voorstel is om embryoselectie bij dragerschap van een erfelijke ziekte mogelijk te maken. Dat betekent dat je mag kiezen voor embryo's die niet alleen zelf niet ziek wordt maar ook de ziekte niet door kan geven aan eventueel nageslacht.”

Gorter maakt zich namens de Nederlandse Patiënten Vereniging grote zorgen over deze ontwikkelingen. “Wij zijn tegen deze voorstellen. Natuurlijk begrijpen wij dat men lijden wil voorkomen, maar we vinden dat dat niet tegen elke prijs moet. Bij beide voorstellen gaan menselijke embryo's verloren, terwijl wij deze zien als beginnend menselijk leven. Elk menselijk leven is door God geschapen en daarom vinden wij dat embryo's te waardevol zijn om te gebruiken als onderzoeksmateriaal dat daarna vernietigd wordt. Want dat is er wat dan gebeurt”, zegt Gorter.

Ook vraagt Gorter zich af of het verruimen van de embryowet, waarmee meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk wordt, daadwerkelijk bijdraagt aan het voorkomen van lijden. “Natuurlijk is het belangrijk dat er onderzoek verricht wordt en kan het bijdragen aan meer kennis. Maar het is wel een onzekere factor. Je weet niet zeker of onderzoek daadwerkelijk tot betere resultaten en behandelingen leidt.”

“Voor ons ligt de grens bij het doden van menselijk leven. Menselijk leven is zo waardevol, ook als het nog heel klein is. We mogen het niet opofferen als een middel om daarmee een goed doel te kunnen bereiken”, zegt Gorter.

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen