Straatpredikant
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2022 door Patrick Goede

Straatpredikant die in Londen coronaregels 'overtrad' tijdens lockdown vrijgesproken

Een straatpredikant die op paaszondag 2020 werd gearresteerd omdat hij de coronamaatregelen overtrad, is na een juridische strijd van twee jaar door de rechtbank vrijgesproken, dat meldt het Britse nieuwsplatform Christian Today.

Andrew Sathiyavan werd gearresteerd op Sutton High Street in Londen, tijdens de geldende lockdown nadat hij door agenten was verteld dat zijn woordverkondiging "onaanvaardbaar" en "niet-essentieel" was. Bovendien werd hem "asociaal gedrag" verweten.

De 47-jarige Sathiyavan beweerde vervolgens dat hij was vrijgesteld van beperkingen omdat hij een sleutelrol speelde in het bereiken van de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Hij vertelde de agenten dat zijn bediening verslaafden en daklozen fysiek en spiritueel bijstaat.

Excuus
Sathiyavan, die fulltime vrijwilliger is voor Gospel Light Ministries, werd vervolgens vier uur vastgehouden in een politiecel en kreeg een coronaboete opgelegd. De boete werd bekrachtigd door de plaatsvervangend districtsrechter die beweerde dat hij zijn straatprediking en ondersteunende bediening ook online had kunnen uitvoeren.

Mede dankzij de steun van het Christian Legal Center (CLC) bij zijn zaak, heeft een uitspraak van de Isleworth Crown Court de straatpredikant nu in het gelijk gesteld. Het oordeel van rechter Simon Davis concludeerde dat de heer Sathiyavan een redelijk excuus had om buiten te zijn tijdens de lockdown omdat hij "vrijwillige- en liefdadigheidsdiensten" verleende en dat er "geen andere alternatieven" voor hem waren dan zijn bediening op straat uit te voeren.

"We accepteren dat op die specifieke dag (de belangrijkste op de christelijke kalender) de focus van de bediening van de heer Sathiyavan lag op daklozen, armen en drugsverslaafden, van wie velen geen directe toegang hebben tot Facebook, internet of andere vormen van sociale media", aldus het vonnis.

Schaap
De rechtbank kwam tot de conclusie dat Sathiyavans "motieven oprecht waren" en dat hij werd gedreven door de opdracht van Jezus om "de wereld in te gaan en discipelen te maken van alle naties".

"We accepteren dat, op die specifieke paasdag, het feit dat er maar weinig mensen in de High Street in Sutton waren, niet van belang was voor de heer Sathiyavan, want, zoals hij de rechtbank vertelde, als één persoon zou worden 'gered', was dat voldoende aangezien hij zou hebben gedaan zoals Christus ook deed, namelijk op zoek gaan naar dat ene verloren schaap."

Sathiyavan zei in een reactie opgelucht te zijn dat de zaak tegen hem eindelijk is geseponeerd. "Ik werd als een crimineel behandeld omdat ik over Jezus Christus predikte. Toen de pandemie begon, was er zoveel angst. Ik zag dat door de crisis de kwetsbaren nog grotere geestelijke gezondheidsproblemen ondervonden. Ik wist dat ik er iets aan moest doen, want niemand zorgde voor de daklozen."

Precedent
Sathiyavan vervolgt: "Ik kan mijn bediening niet online doen. We bereiken mensen die echt zwak en wanhopig zijn, en we geven hen materiële, emotionele en spirituele steun. Dat kan betekenen dat we hen een warme maaltijd aanbieden, voor hen bidden en hen vertellen over de hoop die gevonden worden in Jezus."

Verder zei Sathiyavan dat het optreden van de politie tegen hem "een gevaarlijk precedent had geschapen". Hij suggereerde daarbij dat hij opnieuw hetzelfde zou doen als het land in de toekomst opnieuw onder soortgelijke beperkingen zou komen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen