lhbti vlag kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 mei 2022 door Redactie

Duitse pater: percentage homoseksuele rooms-katholieke priesters hoger dan gedacht

Een Duitse pater van de orde van de jezuïeten stelt dat ongeveer de helft van de rooms-katholieke priesters homoseksueel geaard is. Ongeveer 25 jaar geleden stelde een theoloog nog dat dit percentage rond de 20 procent lag, maar pater Klaus Mertes stelt in gesprek met Taz dat het percentage veel hoger ligt. "Er is een groot verschil, omdat tegenwoordig men meer kennis heeft over hun seksuele geaardheid", aldus Mertes, meldt CNE News.

Volgens de jezuïet zouden sommige jonge mannen die ontdekken dat ze homoseksueel geaard zijn het priesterschap als een uitweg zien. Door het celibaat kunnen ze hun geaardheid verbloemen en zich verbergen achter de leer van de Roomse kerk. Ondanks dat de priesters veel gelijkgestemden zullen vinden onder hun collega's, ligt er een groot taboe op het praten over seksualiteit onder de Roomse geestelijken. Wanneer wordt ontdekt dat ze homoseksueel zijn voor hun beëdiging lopen ze het risico dat de ceremonie wordt afgeblazen.

Wanneer je als homoseksuele priester uit de kast komt loop je daarnaast volgens Mertes het risico om gechanteerd te worden. "Ik heb homoseksuele priesters ontmoet die te maken hadden met bedreigingen zoals: 'Als je zus en zo doet, dan zal ik het aan iedereen vertellen.' Of dat ze ongeschikt worden geacht voor bepaalde functies binnen het priesterschap omdat ze homoseksueel zijn", aldus de pater. De oplossing voor de meeste priesters is volgens hem dus om hun seksualiteit te verbergen. Het verbergen van hun seksualiteit zorgt vervolgens volgens Mertes voor homofobie onder de priesters. "Ze doen hard hun best om hun verlangen naar liefde te onderdrukken."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Het is heel begrijpelijk. Wanneer je geen gezin kunt stichten en je volgens de kerkleer ook geen relatie mag aangaan, is het dienen van God in de Kerk een heel goede manier om een zinvol en vruchtbaar leven te leiden. Je hebt dan als vanzelf een gemeenschap om je heen. Het idee als zouden homoseksuelen als priester 'hun seksualiteit willen verbloemen' is veel te negatief gedacht en ervaar ik zelfs als beledigend.