embryo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Redactie

Christelijke partijen kritisch op plannen voor verruiming embryowet: 'In strijd met menselijke waardigheid'

VVD en D66 willen de wetgeving rondom embryo-onderzoek verruimen. Fractievoorzitters Sophie Hermans en Jan Paternotte komen daarvoor met een initiatiefwet. Die moet het mogelijk maken om embryo’s te maken voor wetenschappelijk onderzoek. De christelijke partijen zijn uitgesproken tegenstanders.

‘Voor het eerst in 20 jaar is er weer volop ruimte voor medisch-ethische vooruitgang’, kondigt Paternotte trots aan op Twitter. ‘D66 en VVD willen die ruimte benutten.’ Beide fractievoorzitters lichten in gesprek met Trouw hun plannen verder toe. Door zelf embryo’s te maken voor de wetenschap kunnen volgens het tweetal niet alleen ivf-behandelingen verbeterd worden, maar ook de gezondheid van de kinderen die door middel van ivf geboren worden.

De initiatiefwet om dat mogelijk te maken wordt pas na deze kabinetsperiode ingediend, zo maakt men in gesprek met de krant duidelijk. Dat is zo afgesproken met de ChristenUnie en het CDA. Wel wordt er nu al een andere verruiming van de embryowet in gang gezet door VVD en D66. Ze willen dat mensen die te maken hebben met ernstige erfelijke afwijkingen in de familie ervoor moeten kunnen kiezen om een embryo vooraf te laten testen op de ziekte. Dat is nu niet toegestaan.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, reageert op met name het eerste idee van VVD en D66, dat dus niet deze kabinetsperiode ingediend zal worden. ‘Dit is menselijk leven kweken voor wetenschappelijk onderzoek om het na dit onderzoek weer te vernietigen’, schrijft hij op Twitter. ‘Wat ChristenUnie betreft is dat strijdig met de menselijke waardigheid. We gaan dit belangrijke debat aan, maar er zijn inderdaad ook politieke grenzen.’

SGP-senator en directeur van NPV-Zorg voor het Leven Diederik van Dijk sluit zich aan bij de kritiek: ‘Leven creëren, daarmee experimenteren of selecteren en dit vervolgens weer vernietigen, doet geen recht aan de beschermwaardigheid van het prille leven. Embryo’s zijn geen testmateriaal, maar hebben een unieke waarde in zichzelf.’ Ook SGP-Kamerlid Chris Stoffer reageert, waarbij hij verwijst naar een uitspraak van Hermans in het interview die stelde dat ‘een liberale wind’ meteen zo koud en guur klinkt. Stoffer: ‘Dat klinkt niet alleen koud en guur: dat is het ook!'

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Voor het eerst in 20 jaar is er weer volop ruimte voor medisch-ethische vooruitgang’, kondigt Paternotte trots aan op Twitter".

"Trots en vooruitgang sinds 20 jaar".

Ja D66 gaat weer verzilveren. Het gaat rap op medisch-ethische terrein; geef ze de vrije hand (CU) en D66 gaat (met andere links-liberale partijen) helemaal los.