Israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Patrick Goede

Joden vieren terugkeer naar Israël: "Jeruzalem is waar het allemaal begon"

Afgelopen zondag vierden Israëli's de onafhankelijkheid van Israël. De dag die 'Jeruzalemdag' heet, wordt gevierd met vlaggen en een optocht door de straten van de Oude Stad. CBN News brengt verslag uit van deze bijzondere dag voor de Joodse bevolking. "Jeruzalem is waar het allemaal begon."

Toen Colonel Motta Gur in 1967 na de Zesdaagse oorlog zei dat de Tempelberg was heroverd, ging er een golf van verrukking over de hele wereld voor een ieder die het Joodse volk een warm hart toedroeg. "Alles begon hier voor het Joodse volk. Hier werden we een natie. Dit is de stad waar alle stammen van Israël zich verzamelden. Jeruzalem wordt zo vaak genoemd in onze Bijbel en wanneer mensen bidden, bidden ze vaak in de richting van Jeruzalem. Het is een focuspunt, een plek waar elke Jood zich thuisvoelt", vertelt de Joodse Amir Avivi aan CBN.

Avivi begon het Israel Defense and Security Forum, een organisatie die het Joodse volk helpt beschermen. Een grote stap in het toenemen van de veiligheid van het Joodse volk is volgens hem het verplaatsen van ambassades naar Jeruzalem, zoals de VS dat in 2018 deed. Zo werd Kosovo ook in het zonnetje gezet door de organisatie toen zij iets meer dan een jaar geleden dezelfde stap zetten. Nederland weigert voorlopig om de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verwijderen. 

Andere landen pleiten voor een tweedeling van de stad, waarbij Oost-Jeruzalem inclusief de Tempelberg aan Palestina moet worden overgedragen. "Je kunt een juweel niet in stukken delen", aluds Avivi. "Als mensen de stad Jeruzalem op willen delen hebben ze het denk ik niet over een oplossing voor de twee staten maar over het vernietigen van de Joodse ziel. Dat zullen we nooit laten gebeuren."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?