Biecht pastor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Redactie

Pastor biecht overspel op in kerk en krijgt direct reactie: "Je ontmaagde mij toen ik 16 was"

Een Amerikaanse pastor uit Indiana biechtte vorige week tijdens een dienst op dat hij overspel heeft gepleegd. De voorganger gaf daarbij aan zijn taken neer te leggen en kon na zijn toespraak rekenen op een staande ovatie van veel kerkleden. Het geheel werd vastgeled via een Facebook-livestream. Echter, de vrouw om wie het ging was aanwezig bij de dienst en had ook nog iets te zeggen. "Je ontmaagde mij toen ik 16 was op je kantoorvloer. Herinner je je dat?"

Inmiddels zijn er meer dan 12 duizend opmerkingen bij de video geplaatst en is deze 8,5 duizend keer gedeeld. Pastor John B. Lowe (65) spreekt zijn gemeente in het begin van de video toe: "Mijn vrouw en ik waren de stad uit. Dit was niet vanuit zelfbescherming", begint de voorganger te vertellen. "Ik ben hier vandaag om het Bijbelse proces van het belijden van zonde en vergeving te volgen. Ik heb overspel gepleegd. Het gebeurde bijna twintig jaar geleden. Het ging om één persoon. Er is geen ander geweest. Ik heb geen verdediging, ik heb overspel gepleegd. Ik heb gezondigd. Jullie verdienen dat te horen."

De voorganger vervolgt: "Er is mij gevraagd waarom ik zo lang gewacht heb met het opbiechten van deze zonde. Het antwoord? Er is geen goed antwoord. Ik vertelde mijzelf dat ik de vrouw en haar familie beschermde door het niet openbaar te maken. Maar de waarheid is dat ik ook mezelf wilde beschermen. Ik vraag jullie om mij te vergeven voor de diepe wond die ik heb veroorzaakt."

De voorganger sluit zijn verhaal daarna af door zijn ontslag aan te kondigen. "Ik heb mijn zonden aan mijn vrouw en familie opgebiecht en ze hebben mij vergeven. Ik trek mij terug uit mijn verantwoordelijkheden en bediening en onderwerp mij aan de aanbevelingen van het bestuur."

Dan komen Bobi Gephart (43) en haar man naar voren. "Als jullie van ons houden, laat ons dan spreken", zegt de man. Bobi Gephart begint vervolgens te vertellen. "27 jaar lang heb ik in een gevangenis geleefd, die geen twintig jaar waren. Ik heb in een gevangenis van schaamte en leugens geleefd. Ik loog om de familie Lowe te beschermen. Jarenlang dacht ik een verschrikkelijk persoon te zijn met suïcidale gedachten. Ik realiseerde mij niet wat mij aangedaan was. Totdat een paar weken geleden mijn broer naar mij toekwam om te vertellen wat hij als tiener gezien had en wat hem al die tijd dwars had gezeten: Zijn pastor in bed met zijn jongere zus, die slechts een t-shirt en ondergoed droeg."

Ze vervolgt: "Mensen wisten dit maar waren te bang om hiermee naar buiten te komen. Dat hebben ze nu wel gedaan. Dit moet stoppen. Jij hield mij in jouw gevangenis. Maar nu niet meer. Ik was 16 toen je mijn maagdelijkheid wegnam op je kantoorvloer. Herinner je jezelf dat? Je deed dingen met mijn tienerlichaam die nooit hadden mogen gebeuren. Als jij dat blijft ontkennen moet je verantwoording afleggen aan God. Jij bent niet het slachtoffer hier. Ik probeerde dit eerder te delen maar het werd steeds verhuld. Niemand hielp mij in al die tijd. De kerk verdient de waarheid te horen. Deze kerk is gebouwd op leugens."

Gevangenis
Dan komt de man van Bobi Gephart aan het woord. "Ik laat deze man niet op deze manier over mijn vrouw praten. Het is geen overspel als het een tiener betreft, dat is een heel ander level. Dit heeft negen jaar geduurd. Het manipuleren begon toen ze 15/16 was en eindigde pas toen wij een relatie kregen. Bobi droeg haar purity ring toen hij seks met haar had. Ze schaamde zich daarom al die tijd. We proberen naar liefde en vergeving toe te werken. Maar we kunnen niet toestaan dat mensen zeggen dat het overspel betrof, dit ging veel verder. We zijn klaar hier", zegt de man nadat hij de purity ring demonstratief voor de voeten van de voorganger gooit.

"Als je het hebt gedaan moet je het bekennen", roepen kerkgangers vervolgens. Dan geeft de voorganger toe dat ze inderdaad 16 was. "Als ik het terug kon draaien zou ik dat doen. Wat ze gezegd hebben is niet allemaal waar, maar ik vraag jullie om vergeving. Dat is alles wat ik kan doen."

De kerk waar het om gaat, de New Life Christian Church en World Outreach, zegt in een reactie "ernstig gekwetst en gebroken te zijn". Ze voelen met haar mee en willen haar op elke mogelijke manier steunen bij haar herstel volgens de Telegraaf.

Volgens de New York Post heeft pastor John B. Lowe zijn ontslag maandag ingediend bij de kerk. De autoriteiten doen nu verder onderzoek naar het verhaal maar volgens de lokale zender WANE-TV is er nog geen aanklacht ingediend tegen Lowe.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik hoop dat het slachtoffer en de dader en zijn vrouw genezing zullen vinden. Wel ernstig als iemand zijn zonden openbaar belijdt dat het nog geen hele waarheid is... Heel triest... Het gaat inderdaad om misbruik en niet (alleen) overspel.
Vakanties
Hier adverteren?