Bijbelonderzoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 mei 2022 door Redactie

Schokkend onderzoek: slechts helft voorgangers evangelicals heeft 'Bijbels' wereldbeeld

Waar Amerikaanse evangelicals lang werden gezien als christenen die de 'waarheid in pacht' hadden, staat de theologische reputatie van de denominatie nu op het spel. Uit onderzoek van het Cultureel Research Center (CRC) blijkt dat slechts de helft van de evangelicale voorgangers (51 procent) een Bijbels wereldbeeld heeft, meldt de Christian Post.

In de enquête werden duizend Amerikaanse voorgangers bevraagd op hun overtuigingen, geloof en geloofspraktijk. De vragen gaan over levensdoel en roeping, familie en de waarde van het leven, God, de schepping en Gods hand in de geschiedenis, geloofspraktijk, zonde, genade en relatie met God, persoonlijkheid, levensstijl, relaties, de Bijbel en normen en waarden.

"De oude labels die op families van kerken werden geplakt, zijn niet zo nuttig als in het verleden", legt hoofdonderzoeker George Barna uit, onderzoeksdirecteur van het Cultural Research Center van de Arizona Christian University. "Het beste voorbeeld is de term 'evangelical', die traditioneel de betekenis heeft van kerken waar de Bijbel wordt vereerd en wordt onderwezen als Gods betrouwbare en relevante woord voor ons leven."

Van de evangelicale voorgangers vulde ongeveer 51 procent antwoorden in die overeenkomen met een Bijbels wereldbeeld, door de onderzoekers 'Bijbels theïsme" genoemd. Onder voorgangers die niet onder een specifieke denominatie vallen en bij onafhankelijke kerken preken, lag dit percentage hoger, op 57 procent. Ook de Amerikaanse baptistenkerken vallen onder de evangelicale denominatie. Deze stroming wordt over het algemeen gezien als het meest Bijbelvast en staat bekend om haar enthousiasme over de Bijbel als Gods Woord. Van de baptistenvoorgangers houdt slechts 48 procent er een bijbels wereldbeeld op na volgens het onderzoek van CRC. Volgens onderzoeker Barna geeft het aanhangen van een evangelicale kerk steeds minder garanties dat iemand Bijbels onderwijs ontvangt en een toegewijde christen is in het dagelijks leven, wat eerder meer het geval was.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Zelfs wanneer ik door het onderzoeksrapport heen scroll weet ik nog steeds niet wat wordt verstaan onder een bijbels wereldbeeld. Maar ik vermoed dat het niet is: voor polygamie, steniging en slavernij?
Vakanties
Hier adverteren?