Voedselcrisis - beeld: Compassion
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET COMPASSION

 

Er dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Dit is waarom.

Sinds er oorlog in Oekraïne woedt en een wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt, zijn de verhalen over extreme honger aan de orde van de dag. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de enorme inflatie bedreigt de voedselzekerheid voor miljoenen gezinnen. Kinderen die in armoede leven zijn het meest kwetsbaar en worden het zwaarst getroffen.

Lees meer over wat jij nu kunt doen >

“Ik herinner me dat ik een jongen in het Compassion-project zijn vierde bord met eten op zag eten, waarna hij om nog meer vroeg. Toen hem werd gevraagd waarom, brak zijn antwoord ons hart. Hij antwoordde: ‘Omdat ik niet weet wanneer ik weer ga eten.’’ – Pastor Gleydson uit Brazilië

De oorlog heeft invloed op de wereldwijde voedselvoorraad
Voor de wereldwijde voedselmarkt zijn er maar weinig landen waarvan het erger is dat ze in oorlog zijn dan Rusland en Oekraïne. Zij worden niet voor niets ‘de graanschuur van de wereld’ genoemd. Deze twee landen leveren samen namelijk bijna 30 procent van alle tarwe op de wereld en voeden zo miljarden mensen. En niet alleen tarwe, ook gerst, zonnebloemolie en maïs komen uit Oekraïne en Rusland. Nu de export uit Rusland aan banden is gelegd en de oogst in Oekraïne verstoord is door de gevechten, loopt de wereld zo een enorme voedselvoorraad mis. In combinatie met de torenhoge kosten van brandstof en kunstmest, zorgt het voedseltekort ervoor dat de wereldwijde voedselprijzen stijgen.

De oorlog veroorzaakt honger
De oorlog in Oekraïne is slechts een van de tientallen conflicten die tegenwoordig over de hele wereld plaatsvinden. Oorlogen veroorzaken vaak voedselcrises. “Conflicten veroorzaken een destructieve golf van hongersnood die de wereld dreigt te overspoelen,’’ aldus de uitvoerend directeur van het World Food Program van de VN, David Beasley. “De prijs die wordt betaald aan menselijke ellende is onvoorstelbaar.”

Lees meer over wat jij nu kunt doen >