christenen Turkije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Open Doors

Druk op christenen in Turkije neemt geleidelijk toe

In drie jaar tijd kregen 78 buitenlandse christenen een uitzettingsbevel of inreisverbod van Turkije. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over mensenrechtenschendingen van de Vereniging van Protestantse Kerken in Turkije. Velen van hen zijn uitgezet op de verdenking een bedreiging te zijn voor de nationale veiligheid.

In totaal trof het beleid van de Turkse overheid bijna 200 mensen, omdat ook partners en kinderen geraakt werden. Het rapport stelt: “Als iemand onverwacht een inreisverbod krijgt, zorgt dit voor een chaotische situatie binnen een gezin. Het kan zelfs de eenheid van een gezin verbreken.” Vier van de gedupeerden stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om hun zaak aan te kaarten.

Beperkingen
Veel kerken in Turkije worden geleid door lokale christenen. De kerk blijft echter afhankelijk van buitenlandse inbreng als het gaat om het opleiden van mensen en breder religieus onderwijs. Dat wordt de kerk echter onmogelijk gemaakt onder de huidige wetgeving.

Het VN- Mensenrechtencomité sprak zijn zorgen al uit over de situatie in Turkije in augustus 2021. Ook het gebrek aan plaatsen om als kerk samen te komen werd aangekaart. Het registratieproces wordt bemoeilijkt en de zoektocht naar geschikte gebouwen is erg lastig. Van de 186 kerken die aangesloten zijn bij de Verenging van Protestantse Kerken, komen er maar tien bijeen in een officieel kerkgebouw. De rest is aangewezen op het gebruik van andere gebouwen.

Vals beeld
De druk op de christelijke gemeenschap neemt geleidelijk toe in Turkije, blijkt uit onderzoek van Open Doors. “In Turkije wordt de islam verbonden aan sterk nationalistisch denken”, zegt Michael Bosch, die onderzoek doet voor de Ranglijst Christenvervolging. “Het wantrouwen tegen christenen is groot. Inlichtingendiensten rekruteren informanten binnen de protestantse gemeenschap.” Ook gebruikt de overheid digitale platformen om een vals beeld te schetsen van zogenaamde fundamentalistische christenen. Dit zorgt voor meer hatelijke uitlatingen, zowel in het openbaar als online.

Turkije staat op plaats 42 in de Ranglijst Christenvervolging.

Foto: Open Doors

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Trieste en zorgwekkende ontwikkeling. Mede daarom is het heel goed én nodig dat christenen dagelijks de Gebedskalender van Open Doors volgen.