Russisch-orthodoxe kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Redactie

Oekraïens-Orthodoxe Kerk verklaart zich onafhankelijk van Moskou

De Oekraïens-Orthodoxe kerk die onder het gezag van het patriarchaat van Moskou viel, heeft zich volledig onafhankelijk verklaard van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Vrijdag namen Oekraïense geestelijken gezamenlijk deze beslissing. De afgesplitste denominatie roept Oekraïense en Russische politieke autoriteiten op om onderhandelingen voort te zetten en een halt te roepen aan het geweld, meldt CNE News

De orthodoxe geestelijken doen een gezamenlijke oproep aan de Russische president Poetin en de Oekraïense president Zelensky. "Stop het vergieten van onschuldig bloed", luidt de oproep. Naast de zorgen om de burgers en soldaten die gewond raken en sneuvelen in de oorlog, uiten ze hun zorgen over de gevolgen voor de kerk. "We zijn diep bedroefd over de verdeeldheid onder Oekraïense orthodoxen."

Naast deze afsplitsing van Moskou vond er eerder al een afsplitsing plaats binnen de orthodoxe kerk in Oekraïne. De nieuwe Oekraïens-Orthodoxe Kerk is dan ook niet te verwarren met de orthodoxe kerk van Oekraïne. Een minderheid van de Oekraïense orthodoxe kerken besloot het nieuwe patriarchaat van Kiev aan te hangen, dat door Moskou niet werd erkend, maar wel door het patriarchaat van Constantinopel in 2019. Volgens de geestelijken van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk is het ontstaan van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne en de erkenning door Constantinopel olie op het vuur geweest. "Het heeft de misverstanden vermeerderd en heeft geleid tot fysieke aanvaringen." 

Ondanks dat de Russische kerk nog steeds groter was dan de Oekraïense kerk, krijgt de nieuwe denominatie steeds meer aanhangers. Deze nieuwe leden zijn afkomstig uit de Russisch-Orthodoxe Kerk. Poetin zou dit zien als een aanval en een bedreiging op de Russische (geloofs)cultuur, volgens Noorse theoloog Vebjørn Horsfjord. "Of hij het geloof puur gebruikt als oorlogsmiddel of het oprecht meent, weet ik niet. Maar het is duidelijk dat deze oorlog een religieuze ondertoon heeft", aldus Horsfjord aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Daarnaast richten regio's zich tegen kerken die onder het patriarchaat van Moskou vallen. Zij verbieden samenkomsten van de Russische kerken en leggen beslag op de kerkgebouwen. "De kerk vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid", aldus de burgemeester van de Oekraïense regio Konotop.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen