Southern Baptist Convention
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2022 door Redactie

Misbruikschandaal VS: kerk publiceert lijst met 700 mogelijke misbruikers

Maar liefst zevenhonderd namen prijken op de lijst van mogelijke daders van seksueel misbruik in de grootste protestantse kerk van Amerika, de Southern Baptist Convention (SBC). Afgelopen vrijdag publiceerde de kerk de 205 pagina's tellende opsomming van daders en slachtoffers, met de aanklacht en eventuele veroordeling.

Voor het eerst in tien jaar tijd komt de interne lijst naar buiten, waarvan al lange tijd duidelijk was dat deze werd bijgehouden. Afgelopen weken bleek uit een onafhankelijk rapport dat de kerk liet uitvoeren dat honderden aanklachten de afgelopen twintig jaar in de doofpot gestopt werden. Klachten tegen predikanten, kerkelijk medewerkers en jongerenwerkers waren structureel niet in behandeling genomen en slachtoffers werden weggezet als opportunisten.

Uit de lijst blijkt dat er veel speelde in de kerk van meer dan 14 miljoen leden. Bij elke naam die is gepubliceerd, staat de aanklacht, is de naam van het slachtoffer zwartgelakt en staat een eventuele veroordeling genoemd. Honderden namen staan op de lijst, die alleen is samengesteld op basis van aanklachten tussen 2000 en 2019 en is samengesteld uit eerdere (interne) rapporten en krantenartikelen. Sommige namen van eventuele daders zijn ook zwartgelakt, negen van hen zijn nog in functie van een SBC-kerk of een andere gemeente.

De voorzitter van het uitvoerend comité en de interim-directeur, Rolland Slade en Willie McLaurin, zeggen in een gezamenlijk statement dat het uitbrengen van de lijst een "eerste, maar belangrijke stap is om het seksueel misbruik in kaart te brengen en hervormingen in de kerk in gang te zetten".

"Elke naam in deze lijst herinnert ons aan de vernietiging en afbreuk die uit seksueel misbruik voortkomt. Ons gebed is dat de overlevenden van deze afschuwelijke daden hoop en genezing vinden en kerken deze lijst bruiken om proactief de meest kwetsbaren onder ons te beschermen en voor hen te zorgen."

In de kerk, waar slachtoffers jarenlang tegen een muur aanliepen als het ging om hun aanklachten, bleek sprake van een cultuur waarin mensen elkaar de hand boven het hoofd hielden.

Zo zou August Boto, een invloedrijke leider binnen de kerk, de pogingen van slachtoffers en hun advocaten hebben bestempeld als een "satanische manier om ons volledig af te leiden van het evangelie". Rachael Denhollander, een bepleiter van openheid rondom dit onderwerp, werd gezien als "de duivel die slechts tijdelijk succesvol is".

Een medewerker van Boto hield meer dan tien jaar lang een lijst bij van predikanten en kerkelijk ambtenaren die beschuldigd werden van misbruik. De meest recente opsomming zou uit honderden namen bestaan. Toch werd er geen actie ondernomen om te zorgen dat zij uit hun leidinggevende posities werden verwijderd, zegt het rapport.

Er blijkt sprake van een patroon om geen mensen voor het hoofd te stoten. Zo werd in 2008 een voorstel uit 2007 verworpen waarin beschuldigden van misbruik in het oog zouden worden gehouden. Weer zou dit volgens het bestuur conflicteren met de juridische autonomiteit van een lokale kerk. Later zou Ronnie Floyd, een voormalig voorzitter van de SBC hebben geweigerd een onderzoekscommissie in te stellen.

Lees ook: Grootste protestantse kerk VS hield groot misbruikschandaal onder de pet

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen