Abraham Hellenbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2022 door Redactie

Herdenkingsjaar 1672 start in Zwammerdam met kerkdienst

Op 12 juni 1672 viel het Franse leger onder leiding van Lodewijk de Republiek via het oosten binnen. De Hollandse Waterlinie beschermde Holland totdat in december 1672 de vorst inviel. De Franse troepen staken eerst de Rijn en toen de waterlinie bij de Meije over naar Zwammerdam. Omdat verder trekken richting Leiden bij Gouwesluis niet lukte én de dooi inviel moest men omkeren richting Nieuwerbrug. Dat deed men al plunderend en moordend door Zwammerdam waar slechts de restanten van de kerk en een woning overeind zijn gebleven. Deze enorme ramp tekende de geschiedenis van Zwammerdam voorgoed. Voor ds. Hellenbroek, die van 1682-1691 daar predikant was, aanleiding om na opbouw van de kerk jaarlijks herdenkingsdiensten te organiseren.

Voor ds. Post uit Zwammerdam aanleiding om aan de vooravond van 350 jaar inval, op 29 mei een van deze diensten terug te halen. Post: “Een exacte kopie van de dienst is natuurlijk niet mogelijk maar gaan wel terug naar die tijd. We lezen één van de twee bewaarde preken en zingen de Psalmen van die tijd.”

Ds. Hellenbroek schroomde niet in zijn preken de propagandamachine van wreedheden te voeden en zocht naar woorden van ‘Dankzegging over de verlossing van Swammerdam’. Maar gaan deze oude woorden ons nu nog iets zeggen? Ds. Post daarover: “De geschiedenis kan ons zoveel leren. As we de verhalen uit die tijd lezen en we heden ten dage de krant openslaan dan zien we helaas overeenkomsten met de wreedheden die nu in de Oekraïne plaatsvinden. Schijnbaar leren we als mensen niet van oorlog, en dus moeten we blijven gedenken.”

De kerkdienst op zondag 29 mei begint om 9:30 in de Dorpskerk te Zwammerdam en wordt, met beeld, uitgezonden via www.kerkomroep.nl. Aansluitend aan de kerkdienst is er koffie en thee om na te praten én is er de mogelijkheid kaarten te kopen voor de voorstelling 1672NU! Die eind juni wordt opgevoerd in Zwammerdam.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen