School shooting
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 mei 2022 door Patrick Goede

Kerkleiders bieden troost in nasleep schietpartij basisschool VS en roepen op tot wetswijziging

Vanwege de dood van 19 kinderen en twee volwassenen tijdens een schietpartij op een school in Uvalde, Texas, betonen religieuze leiders van over de hele wereld hun medeleven. Daarnaast is er ook veel kritiek. Velen benadrukken dat het tijd is voor een herziene visie op het gelegaliseerde wapenbezit in de VS, zo meldt Religion News

Zo reageert paus Franciscus: “Ik bid voor de kinderen, de vermoorde volwassenen en hun families. Het is tijd om ‘genoeg is genoeg’ te zeggen tegen deze willekeurige handel in wapens.”

Een aantal katholieke bisschoppen uit Texas laat weten: “We bidden voor degenen die dierbaren hebben verloren, voor de hulpverleners en voor degenen die leiding geven." Aartsbisschop (Gustavo) García-Siller (van San Antonio) droeg binnen enkele uren na de tragedie de mis op. "Laten we elkaar helpen om licht en warmte te ontsteken", zei aartsbisschop García-Siller.

Vredevorst
“Mensen zijn niet gemaakt voor de dood. Het doden van weerloze kinderen en hun leraren is slecht en een belediging voor God en de mens. Ieder van ons heeft de verantwoordelijkheid om de grondoorzaken van dit soort kwaad aan te pakken. Onze enige weg vooruit is door liefde, barmhartigheid en dieper respect voor Gods geschenk van menselijk leven. Moge de Vredevorst ons leiden terwijl we samenwerken om een einde te maken aan wapengeweld", aldus de aartsbisschop van Texas.

Greg Epstein, humanistisch kapelaan van de Harvard University, laat weten: “Ik organiseer begrafenissen als onderdeel van mijn werk en kan me gewoon niet voorstellen wat ik zou doen of zeggen als ik zou worden gevraagd om een ceremonie voor te zitten voor een van deze slachtoffers… het doet te veel pijn. Deze kinderen. Baby's van mensen. Onze samenleving verkeert in een diepe crisis. We moeten dringend opnieuw leren hoe we onszelf voor elkaar moeten opofferen.”

Sinaï
De Church World Service wil een snelle oplossing voor al het geweld in de VS. “We zijn diepbedroefd voor de slachtoffers van de gruwelijke massaschietpartij van gisteren op een basisschool in Uvalde, Texas. Onze gebeden gaan uit naar iedereen die getroffen is door deze tragedie. We eisen duidelijke oplossingen en snelle actie om onze gemeenschappen – en onze kinderen – te beschermen tegen wapengeweld.”

Kardinaal Blase Cupich, aartsbisschop van Chicago, spreekt zich ook uit tegen het legale wapenbezit in de VS. “Het Tweede Amendement kwam niet uit de Sinaï. Het recht om wapens te dragen zal nooit belangrijker zijn dan mensenlevens. Onze kinderen hebben ook rechten. En onze gekozen functionarissen hebben de morele plicht om hen te beschermen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen