Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juni 2022 door Ds. Arie van der Veer

We krijgen geen briefje uit de hemel: hoe word je geleid door Gods Geest?

Het staat in geen enkele Bijbelvertaling. Toch hebben zowel de oude als de nieuwe psalmberijming het: de toevoeging ‘Woord en Geest’ in de berijming van Psalm 25 vers 2. Blijkbaar hebben de dichters van toen en nu heel belangrijk gevonden om door te geven, dat je de wegen van God het beste vindt door Gods Woord en Geest.

Door uw Woord en Geest
Duidelijk is Gods Woord als het gaat om het leren van dé weg. Er is maar één weg die ons brengt bij God, en dat is Jezus Christus. Jezus heeft gezegd: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij.’

We krijgen geen briefje uit de hemel met de route en bestemming.
Nergens kom je borden tegen met daarop vermeld ‘Gods weg’.

In Psalm 25 gaat het niet over de weg maar over ‘de wegen’. Meervoud dus. Het zijn de wegen, die God met ons gaat in ons leven en waarvan Hij wil dat wij hem volgen. Koning David, de dichter van deze psalm wil dat ook heel graag. Hij wil Gods wegen bewandelen.
De hele psalm staat er vol van. Het gaat alsmaar om God. Om Gods wegen, om Gods paden.

Alleen, hoe vind je die?
Hoe kom je daarachter?
We krijgen geen briefje uit de hemel met de route en bestemming.
Nergens kom je borden tegen met daarop vermeld ‘Gods weg’.

De berijmers hebben ons willen helpen.
En blijkbaar heeft niemand hen die dichterlijke vrijheid kwalijk genomen. Ook in onze tijd niet. Het beroemde ‘ai’ ('HEER, ai, maak mij uwe wegen door uw Woord en Geest bekend’) is verdwenen, maar de toevoeging ‘door uw Woord en Geest’ is gebleven.

En dat is een gelukkige keuze. Als wij willen weten hoe Gods weg eruitziet, dan moeten wij het Woord van God opslaan en daarbij geleid worden door de Heilige Geest. Het staat dan wel niet letterlijk in de psalm maar je komt het tegen zowel in het Oude als het Nieuwe Testament.

Hoe doet Gods Woord dat?
En hoe word je geleid door de Heilige Geest?

Als wij willen weten hoe Gods weg eruitziet, dan moeten wij het Woord van God opslaan en daarbij geleid worden door de Heilige Geest.

Allereerst vraagt God van ons dat wij zijn Woord geloven. De Bijbel is Gods Woord. Daarom geloven wij ook God op zijn Woord. Voordat wij Gods Woord gaan lezen, richten we ons tot God. Een gebed kan zijn, dat we openlijk belijden dat we niet weten hoe we verder moeten. ‘HERE, leer ons uw weg, spreek tot ons door uw Woord.’ Je stemt als het ware je hart af op God. En dan ga je de Bijbel lezen. Je leest verder waar je gebleven was. Je leest de Bijbel voor jezelf, of samen met anderen. Langs die weg kunnen er verassende dingen gebeuren. Het kan gebeuren dat je zegt: dat was een boodschap voor mij. Zo zal het niet altijd gaan. Maar zo kan het gaan. Langs de weg die Gods Woord ons leert.

Geleid worden op de weg van God, kan op vele manieren. Het kan gebeuren onder een preek, of bij het lezen van een dagboek. In een gesprek met anderen. Maar ook dan zal Gods Woord een belangrijke, beslissende rol moeten spelen.

Als je zo leeft, wordt ons niet een gemakkelijk leven gegarandeerd. Lees de rest van Psalm 25 ook maar. Er staat zelfs: mijn hart is vol angst. Golven kunnen hoog zijn, ook al ligt een schip op de juiste koers.

Door uw Woord en Geest.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

'Als wij willen weten hoe Gods weg eruitziet, dan moeten wij het Woord van God opslaan en daarbij geleid worden door de Heilige Geest.'

Gods woord is: laten wij mensen maken die op Ons lijken.

De eerste mens die hieraan voldeed was Jezus Christus.

God wil dat ook wij gelijkvormig worden aan Jezus en zó dus ook op God gaan gelijken. De geest van God wil ons hierin kracht, liefde en wijsheid geven.

Het is dan wél nodig met Gods geest vervuld te zijn en zo de liefde na te kunnen jagen en te streven naar de geestelijke gaven (1 Kor. 14:1).